Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit experiment laat zien hoe makkelijk kinderen meegaan met een vreemde

Met een puppy in zijn armen deed de Amerikaanse YouTube-ster Joey Salads een experiment met kinderen in de speeltuin. Een video die de laatste dagen weer het internet overgaat, naar aanleiding van de ontvoering en het overlijden van Gino. Met de video wil Joey Salads laten zien hoe makkelijk het is om kinderen mee te lokken naar een auto of andere ruimte.

Het is pijnlijk om te zien hoe makkelijk de kinderen met hem mee gaan. Met toestemming van de ouders loopt hij naar de kinderen toe en laat ze de puppy zien. Hij vertelt dat hij nog meer kleine hondjes heeft en vraagt of ze die willen zien. Allemaal gaan ze met hem mee. Een moeder laat weten dat ze er zeker van is dat haar kind niet met Joey zal praten, omdat ze hem niet kent. Niets is minder waar… Bekijk de video hieronder.

Ook in een andere video laat hij op andere manieren zien hoe hij kinderen mee neemt. Sommige pikt hij met de auto op terwijl ze spelen in de voortuin. Andere kinderen lokt hij met ijs een busje in. Het is schokkend om te zien en laat ons, net als de gebeurtenissen rondom Gino, als ouders weer even heel goed nadenken hierover.

Experiment in de speeltuin

In een van de fragmenten is een vader met zijn kind in de speeltuin. De vader zit op zijn telefoon (doen we dat niet allemaal wel eens?) en let dus even niet op. Zijn kind is in zijn eentje aan het spelen op het speeltoestel. In de seconden die volgen lokt Joey Sandals het kindje met snoep uit de speeltuin. Op het moment dat zijn vader opkijkt, is het jongetje al verdwenen…

Ook EditieNL voerde dit experiment uit onder Nederlandse kinderen. Deze kinderen weten dat ze niet met vreemden mee mogen gaan, maar de nieuwsgierigheid wint het toch.

 

Maak goede afspraken met je kind

Irma Schijf, leider van het Team Vermiste Personen van de Landelijke Eenheid van de politie laat aan EditieNL weten dat je goede afspraken moet maken met je kind. Door met ze in gesprek te blijven, bijvoorbeeld door te vragen wat ze doen als ze papa of mama kwijt zijn, maak je ze bewust van zulke situaties. Je kan ook voorbeelden nadoen en kijken hoe ze reageren.

Uiteindelijk weet je natuurlijk nooit wat je eigen kind doet, ook al ken je het nog zo goed. Kinderen gaan uit van het goede in mensen, ze zijn nieuwsgierig en moeten de wereld ontdekken. Het is aan ons om ze daar goed op voor te bereiden, maar zulke situaties helemaal voorkomen, dat gaat helaas niet. Wat je wél kunt doen om je kind te leren hoe ze kunnen omgaan met vreemden lees je hier.

J/M Ouders-panel: ‘Kan mijn dochter van 8 alleen naar de supermarkt?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.