Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 10 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Niet met vreemden praten’: zo leer jij je kind slim om te gaan met vreemde mensen

‘Niet met vreemden praten.’ Is een regel die waarschijnlijk in veel gezinnen wordt gebruikt. Toch is die regel eigenlijk een beetje kort door de bocht en is het beter om je kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met vreemde mensen. Wat je ze precies kunt leren? Wij vertellen het je.

Het is de angst van iedere ouder: dat je kind tijdens het buitenspelen wordt aangesproken door iemand met slechte bedoelingen. Toch kunnen we niet voor altijd hun handje vasthouden, dus kunnen we maar beter ervoor zorgen dat ons kind voorbereid is voor het geval dat ze in contact komen met vreemden.

Niet met vreemden praten

Deze dingen kun je jouw kind leren, zodat hij weet hoe hij met vreemden om moet gaan.

1. Met of zonder ouders

Leer je kind ten eerste dat er een verschil is tussen met jou als ouder buiten zijn, en alleen buiten zijn. Loop je samen met je kind op straat, dan is het prima als hij ‘Hoi’ zegt tegen een vreemde als vriendelijk gebaar. Dat is oké, want jij bent er immers bij om hem te beschermen. Is je kind alleen buiten, dan mag hij niet tegen vreemden praten. En komt er een vreemde naar hem toe om iets te vragen of zeggen? Dan is het belangrijk dat je kind weet dat het heel hard ‘Nee!’ moet zeggen of schreeuwen en weg moet lopen.

2. Leer ze zinnen die mensen met slechte bedoelingen gebruiken

Er zijn bepaalde zinnen of onderwerpen die mensen met slechte bedoelingen vaak gebruiken. Leer je kind die onderwerpen te herkennen, en leer ze dat ze overal ‘Nee’ op moeten antwoorden. Een paar voorbeelden die je kunt gebruiken om te oefenen zijn:

  • Wil je iets lekkers?
  • Ik heb thuis puppy’s wil je die zien? (zie hier een voorbeeld)
  • Je moeder heeft me gevraagd je op te halen.
  • Er is iets ergs gebeurd met je vader, je moet nu met me mee.
  • Wil je een rondje achterop mijn fiets rijden?
  • Wil je me even helpen met mijn hond zoeken?

Alleen buitenspelen? Dit zijn de handigste GPS horloges voor je kind

3. Leer ze niet op uiterlijk af te gaan

Kinderen zullen automatisch terughoudend en afstandelijk zijn naar mensen die er in hun ogen eng uit zien. Het probleem is echter, dat mensen die kinderen met slechte bedoelingen benaderen er juist alles aan doen om er aardig en normaal uit te zien. Leer je kind daarom om niet op het uiterlijk af te gaan maar op iemands woorden en daden.

4. Volg je gevoel

Kinderen hebben vaak een goed onderbuik gevoel. Leer ze daarom dat ze daarop moeten vertrouwen. Als iemand ze om welke reden dan ook (en ook als ze de reden niet eens weten) een onprettig of ongemakkelijk gevoel geeft, moeten ze zo snel mogelijk weg gaan.

5. Leer ze wie ze om hulp kunnen vragen

Belandt je kind in een situatie dat het om hulp moet vragen aan een vreemde? Leer ze dan naar wie ze het beste toe kunnen stappen. Een goede regel daarbij is om iemand aan te spreken die een uniform draagt. Dat kan een politieman zijn, maar ook bijvoorbeeld een winkelmedewerker. Is zo iemand niet in de buurt, dan kunnen ze het beste proberen een oudere vrouw of een moeder met kinderen aan te spreken.

Met deze 6 tips is je kind veilig op sociale media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kids Health

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.