Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Relatie 9 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat als je als ouders merkt dat de passie uit de relatie is? Relatietherapeut geeft advies

Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft relatietherapeut Samantha Tiemissen antwoord op de vraag: wat als je als ouders merkt dat de passie uit de relatie is?

Het ouderschap is het mooiste wat er is, vinden veel ouders. Toch is het misschien lastig om je rol als ouders opzij te schuiven als je alleen met je partner bent. Soms zien ouders elkaar alleen nog maar als vader en moeder en niet meer als partner. Dat kan ervoor zorgen dat de passie langzaam uit jullie relatie verdwijnt.

Op een laag pitje

“Als je een kind krijgt, zet dat je leven op z’n kop. Alles komt ineens op een laag pitje te staan, zoals tijd voor jezelf, voor je relatie, sociale contacten, werk en ja, ook je seksleven”, vertelt Tiemissen. “Vooral de tropenjaren vergen enorm veel van stellen. De relatie komt doorgaans onder grote druk te staan door slaapgebrek, zorg voor de kinderen en het managen van het gezinsleven. Als ouders heb je het zo druk met de kinderen dat de intimiteit soms ver te zoeken is.

Als jullie beiden tevreden zijn met af en toe een kus of een knuffel, is er niets aan de hand. Het gaat erom dat jullie allebei tevreden zijn op dat vlak. Maar als (één van) jullie niet tevreden zijn over jullie seksleven, is het raadzaam om actie te ondernemen. Het ontbreken van passie kan namelijk leiden tot verschillende problemen in je relatie. Zo kan er bijvoorbeeld steeds meer gebrek aan verbinding, afstand en communicatieproblemen ontstaan. Hierdoor kun je in een negatieve spiraal terechtkomen waar je zelf niet meer uitkomt.

Relatie op pauze

Vaak hoor ik van stellen dat ze in alle chaos van het gezinsleven zichzelf en hun partner als het ware vergeten. Ze maken van hun kind de hoogste prioriteit en schenken veel minder aandacht aan zichzelf en hun relatie. Alleen is het niet realistisch om te denken: we zetten de relatie even op pauze, want de kinderen gaan nu voor. Want voordat je het weet, staat je relatie 10 jaar op pauze en verdwijnt alle passie uit je relatie, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om de passie in je relatie te blijven aanwakkeren.

De passie in je relatie levend houden, vraagt om een subtiele balans tussen afstand en nabijheid. Teveel afstand in de relatie zorgt voor verwijdering en eenzaamheid, teveel nabijheid zorgt voor te weinig spanning en teveel sleur. De passie bloeit op wanneer er voldoende veiligheid én voldoende afstand is.”

6 tips om de passie weer aan te wakkeren

De passie weer aanwakkeren: hoe doe je dat dan? Tiemissen geeft de volgende tips:

1. Zorg goed voor jezelf

“Als jullie beide goed voor jezelf zorgen, zitten jullie allebei beter in je vel. Je voelt je dan over het algemeen fitter, hebt een beter zelfbeeld en ervaart meer energie. Tegelijkertijd straal je dit uit naar je partner en zal de onderlinge aantrekkingskracht vergroten.”

2. Wees fysiek met je partner

“Als je de passie wilt terugbrengen in je relatie, helpt het om samen weer fysiek te worden. Denk bijvoorbeeld aan aanraken, knuffelen, strelen, wrijven, hand-in-hand lopen, massages of voetje vrijen. Al deze dingen laten het hormoon oxytocine vrij, wat helpt om je close te voelen met je partner.”

3. Neem een geïnteresseerde houding aan

“Het is belangrijk dat je partner voelt dat je geïnteresseerd bent in hem/haar – en omgekeerd. Luister oprecht, aandachtig en wees nieuwsgierig. Wanneer jullie emotioneel meer met elkaar verbonden zijn, ontstaat er ook (weer) een veilige basis om tussen de lakens intiem met elkaar te zijn en daarvan te genieten.”

4. Maak zin

“Minder leuk om te horen, maar essentieel: maak zin! In het begin van een relatie ontstaat seks vaak vanzelf, maar over het algemeen vergt dit in een later stadium meer inspanning. Geef je partner bijvoorbeeld eens een vurige (tong)zoen of verras hem/haar op een bijzondere manier.”

5. Plan intieme momenten

“Kijk of het voor jullie werkt om seks in te plannen of juist niet. Sommige mensen vinden dit minder prettig en houden intimiteit en seks het liefst spontaan. Maar soms, zoals wanneer je kinderen hebt, is dit nu eenmaal lastig en kan het daarom helpen om intieme momenten te plannen. Plan bijvoorbeeld eens een avondje uit of zet jullie telefoons op stil en maak het knus in huis als de kinderen op bed liggen. Doe dingen die uiteindelijk op seks kunnen uitmonden.”

6. Praat over je verlangens

“Tot slot: praat met je partner over je wensen en verlangens als het gaat om intimiteit en seks. En geef je partner omgekeerd de ruimte om erover te praten. Communiceren is dé manier om (weer) nader tot elkaar te komen. Soms kan het moeilijk zijn om dit met elkaar te bespreken. Een relatietherapeut kan dan helpen om dichter tot elkaar te komen en de intimiteit en passie terug te brengen in jullie relatie.”

Zijn jij en je partner het niet eens over de opvoeding? Zo los je het op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.