Redactie
Redactie Ouders 6 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

7 redenen waarom ik mijn partner op de eerste plek zet (ja, boven de kinderen)

Je neemt je voor altijd tijd voor elkaar te blijven maken als de kinderen er zijn. Als het dan eenmaal zover is, schiet die quality time met je partner er vaker bij in dan je zou willen. De Amerikaanse Lili Rasprasith schreef een blog waarin ze uitlegt waarom zij haar man boven haar twee zoons zet.

Partner op de eerste plek

‘Je moet keuzes maken in het leven. Je kunt niet alles hebben. Je kunt niet alles doen wat je wil doen. Dat is nu eenmaal hoe het werkt. We moeten kiezen. En ik heb het mijn levensfilosofie gemaakt om mijn man boven mijn kinderen te verkiezen’, begint ze haar betoog.

‘Iedereen die me goed kent, zou zeggen dat ik meer van mijn kinderen hou dan van mijn man. Dat is niet waar. Ik hou evenveel van hen allemaal. Maar het is mijn intentie om mijn man op de eerste plaats te zetten. En daar heb ik een aantal goede redenen voor.’

1. We hebben elkaar gekozen

‘Van alle mensen in mijn leven, heb ik één persoon mogen kiezen waarmee ik mijn leven wil delen. Die ik mijn leven lang lief mag hebben. Eén persoon die mijn partner in alles is. Hij verdient geen tweede plek, na de kinderen. After all, hij was en blijft mijn eerste keus. Ik moet onthouden dat ik hem niet voor lief neem. Ik moet onthouden dat ik hem alle liefde geef die ik in me heb. Ik moet onthouden dat hij er al was voordat we kinderen hadden.’

2. Er is niemand anders die ons op de eerste plek zou zetten

‘Als we elkaar niet op de eerste plek zouden zetten, dan is er niemand anders die dat doet. We hebben elkaar beloofd er door dik en dun voor elkaar te zijn, tot de dood ons scheidt. Mijn man is het type dat zichzelf altijd wegcijfert voor anderen en dat is iets wat ik heel erg aan hem bewonder. Hoe dan ook, het is zijn kracht, maar ook zijn zwakte. Dus ik doe mijn best om voor hem te zorgen en te zorgen dat hij krijgt wat hij nodig heeft en verdient.’

3. Wij zijn de basis voor de kinderen

‘Mijn levensdoel is om een gelukkig gezin te zijn. Dat verkies ik boven materialistische zaken en geld. En we kunnen alleen een gelukkig gezin zijn, als iedereen gelukkig is. Als ik mijn kinderen op de eerste plek zet, zou mijn man dan gelukkig zijn? Natuurlijk, want hij houdt ook zielsveel van onze kinderen. Maar het zou kunnen dat hij zich verwaarloosd voelt en minder belangrijk, en dat is wat ik niet wil. Als hij zich zo voelt, zorgt dat voor spanning in ons huwelijk. En wanneer er spanning is, kun je niet optimaal gelukkig zijn. Dus om onze kinderen een gunst te doen, zetten we elkaar op de eerste plaats.’

Zit je niet op één lijn met je partner over de opvoeding van je puber? Zo los je het op

4. Ik voed geen egocentrische kinderen op

‘Deze generatie zet z’n kinderen vaak op de eerste plek. We lezen honderden boeken en melden ons aan in talloze Facebookgroepjes, die ons vertellen wat het beste is voor onze kinderen. Het is makkelijk voor kinderen om zich on top of the world te voelen. De kans is groot dat kinderen voelen dat ze belangrijk zijn. Belangrijker dan alle andere mensen. Maar dat is niet hoe ik wil dat ze zich voelen. Ik wil dat ze hun plek kennen. Soms zijn ze nummer één en soms komen andere mensen eerst.’

5. Onze zoons leren hun vrouw op de eerste plek te zetten

‘Mijn man en ik zijn het meest hechte koppel naar onze kinderen toe. Ze zien op die manier wat een huwelijk inhoudt, hoe het hoort, wat werkt en wat niet werkt. We wensen hen een prachtig gezin in de toekomst, en daarom willen we dat ze weten hoe belangrijk het is om je partner boven je kinderen te zetten. Het houdt het gezin bij elkaar.’

8x waarom je meer van je partner houdt sinds jullie een kind hebben

6. In the end ben je op elkaar aangewezen

‘Als de kinderen volwassen zijn en hun vleugels hebben uitgeslagen, is het alleen mijn man en ik. Als die tijd is aangebroken, is het te laat om dan pas te zorgen dat het vlammetje weer gaat branden en zou het kunnen dat we zonder kinderen niet meer de urgentie voelen om bij elkaar te zijn. Dus om dat scenario te voorkomen, hou ik liever de liefde sterk vanaf het begin.’

7. Dat ik mijn man op de eerste plek zet, betekent niet dat mijn kinderen op de laatste staan

‘Als je nog steeds denkt dat ik een beetje gek ben dat ik ervoor kies om mijn man op de eerste plek te zetten, snap ik dat enigszins. Jij wil het beste voor je kinderen. Doe dat dan ook. Maar we moeten onthouden dat wanneer we onze partners op de eerste plek zetten, dit niet meteen betekent dat we de kinderen verwaarlozen of negeren. Het betekent alleen dat wanneer ik belangrijke beslissingen neem, thuis of daarbuiten, ik de mening van mijn man zeer waardevol vind. Naast die van mijn kinderen.’

20x deze dingen doe je wél voor je kind, maar niet voor je partner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.