Kiki Meijer
Kiki Meijer Seksuele voorlichting 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat betekent LGBTQ+? En waar staat die + eigenlijk voor?

De LGBTQ+ gemeenschap. Misschien heb je het al eens eerder voorbij zien komen of zegt deze (Engelse) term je helemaal niks. Tegenwoordig is het als ouder van belang om te weten wat dit begrip inhoudt.

Tussen de acht en tien jaar gaat een kind voor het eerst zijn seksuele voorkeur verkennen. Ze ontdekken soms dan al (pas op latere leeftijd kan natuurlijk ook) dat zij niet onder de term ‘hetero’ vallen. Als ouder zorg je voor een bepaalde ruimte, maar wil jij jouw kind ook de nodige informatie vertellen. Wanneer je kind met vragen over dit onderwerp komt, zal jij ze na het lezen van dit artikel alles haarfijn kunnen uitleggen!

De betekenis van de term LGBTQ+

De term bestaat uit zes verschillende tekens, die allemaal een andere seksuele oriëntatie aanduiden. Hieronder vertellen wij de betekenis van LGBTQ+:

  • De letter L staat voor lesbian, ofwel een lesbische (homoseksuele) vrouw. Een lesbienne is een vrouw die zich seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen of verliefd kan worden op vrouwen.
  • De letter G staat voor gay, dit staat voor een homoseksuele man. Een homoseksuele man voelt zich seksueel aangetrokken tot mannen.
  • De letter B staat voor bisexual, dit staat biseksueel wat betekent dat je op mannen en vrouwen kan vallen. Het betekent niet dat iemand 50 procent heteroseksueel is en 50 procent homoseksueel.
  • De letter T staat voor transgender. Een transgender persoon voelt zich geboren in het ‘verkeerde’ lichaam. Dat betekent dat een jongen zich voelt als een meisje en andersom kan dit ook het geval zijn. Iedere transgender neemt andere stappen om zich meer ‘vrouw’ of meer ‘man’ te voelen. Dit kan door middel van kleding, make-up of een andere voornaam. Anderen kiezen ervoor om hormonen te slikken en/of een geslachtsoperatie te ondergaan.
  • De letter Q staat voor queer of questioning. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zich niet willen plaatsen in een hokje van een seksuele oriëntatie.

+IAP

Het teken ‘+’ staat voor de alle andere verschillende seksuele orientaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen van LGBTQ, namelijk IAP. Wij vertellen jou ook nog over deze oriëntaties, zodat je straks helemaal wegwijs bent in deze gemeenschap!

  1. I staat voor intersexual. Een intersekse vertoont zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken. Dat gebeurt door variaties in chromosomen, hormonen of genen.
  2. A staat voor asexual. Aseksuelen voelen amper of geen seksuele aantrekkingskracht naar andere personen. Ze kunnen zich wel op een romantische manier tot iemand aangetrokken voelen.
  3. P staat voor pansexual. Een panseksueel valt op een persoon en niet op de sekse of genderidentiteit van iemand. Het verschil tussen een ‘pan’ en een ‘bi’ is dat een panseksueel op mensen valt die zich niet thuis voelen in de hokjes man of vrouw. Een biseksueel persoon voelt zich wel aangetrokken door een man of een vrouw.

Seksuele voorlichting in 5 stappen, volgens experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.