Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wilt weten over de gevaarlijke flauwval-challenge op TikTok

Jezelf opzettelijk laten flauwvallen. Het klinkt bizar, en toch zijn er video’s online te vinden die kinderen hiertoe aanzetten. We hebben het over de flauwval-challenge, of black out-challenge, zoals het ook wel wordt genoemd. Wij vertellen je alles over deze gevaarlijke challenge die vooral op TikTok de ronde doet.

Dat er gevaarlijke challenges te vinden zijn op TikTok is waarschijnlijk niets nieuws voor je. Zo schreven we al eerder over de zogenaamde korset-trend en vertelden we je over nog meer bizarre challenges op TikTok.

Bij de zogenaamde flauwval-challenge of black out-challenge houden kinderen zolang mogelijk hun adem in, om vervolgens te filmen hoe ze flauwvallen. Tenminste… dat is het doel. Wanneer dit lukt is het echter niet zonder gevaar. Kinderen lopen namelijk kans op hersenbeschadiging, of komen in het ergste geval te overlijden.

Flauwval-challenge

De flauwval-challenge is niet iets nieuws. Zo kwam vorig jaar al de twaalfjarige Joshua Haileyesus uit Amerika in het nieuws toen hij mee deed aan de challenge. Zijn tweelingbroer vond hem bewusteloos na het uitvoeren van de black out-challenge en na twee weken hersendood in het ziekenhuis te liggen, overleed de tiener uiteindelijk.

TikTok werd zelfs al eerder aangeklaagd wegens het overlijden van een Amerikaans meisje. Ook zij zou mee hebben gedaan aan de flauwval-challenge. De tienjarige Nylah Anderson werd in december vorig jaar bewusteloos gevonden in haar slaapkamer in Pennsylvania. Na vijf dagen op de intensive care overleed het meisje. Volgens haar moeder, Tawainna, had haar dochter meegedaan aan de blackout-challenge.

Niet alleen in Amerika

Maar de flauwval-challenge zorgt niet alleen in Amerika voor vreselijke gebeurtenissen. Ook in Europa zijn er kinderen overleden. In Italië overleed vorig jaar een tienjarig meisje, nadat ze via TikTok werd uitgedaagd om de blackout-challenge te doen.

Ook is er momenteel veel media-aandacht voor een zaak in Groot-Brittannië. De twaalfjarige Archie Battersbee ligt sinds april in coma, zijn ouders gaan er vanuit dat hij meedeed aan de flauwval-challenge. Archie kwam alleen nooit meer bij kennis en werd eind mei door artsen hersendood verklaard.

En zelfs hier in Nederland is de flauwval-challenge bekend onder kinderen. Moeder Kim Maassen uit Roermond maakte mee hoe haar dochter van elf jaar bijna veertig minuten buiten kennis was als gevolg van de challenge, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Mijn dochter is er goed vanaf gekomen, maar wat als er morgen een Nederlands kindje in coma komt te liggen, of hersendood wordt verklaard door zo’n stom filmpje? Dit moet echt stoppen”, zei Maassen.

Don’t try this at home! 5x mega gevaarlijke TikTok trends voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.