Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouders 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom het helemaal niet erg is als je kind het eindexamen niet haalt

Het halen van het eindexamen wordt vaak gezien als hét keerpunt van de toekomst van een kind. Toch is het goed om te beseffen dat het niet slagen niet het einde van de wereld betekent.

Want wat is nu één jaar op een heel mensenleven?

7x het is niet erg als jouw kind het eindexamen niet haalt 

Hieronder staan een paar redenen waarom het niet zo erg is als je kind het eindexamen de eerste keer niet haalt. 

1. Een examen is niet allesbepalend

De prestaties van je kind kunnen niet volledig worden afgeleid uit het eindexamen, dat maar twee weken duurt. Het is een momentopname en als jouw kind precies die twee weken niet lekker in haar of zijn vel zit, kan hij of zij net pech hebben en zakken voor zijn examen.

2. Omgaan met tegenslagen

Het omgaan met tegenslagen, zoals het niet halen van het eindexamen, kan een goede les zijn in het ontwikkelen van veerkracht en doorzettingsvermogen. Deze eigenschappen zijn vaak net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan schoolprestaties.

3. Diversiteit in wegen naar succes

Succes in het leven komt niet per se voort uit het behalen van een diploma via de traditionele route. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die een andere weg hebben genomen en toch succesvol zijn geworden in hun carrière en persoonlijk leven.

4. Ontdekken van passies en interesses

Het niet halen van een examen kan een kans zijn voor leerlingen om hun echte interesses en passies te ontdekken. Het kan een deur openen naar nieuwe mogelijkheden die beter aansluiten bij hun talenten en interesses.

5. Persoonlijke groei en ontwikkeling 

Het leven draait niet alleen om schoolprestaties. Het niet halen van het examen kan een kans zijn voor studenten om zich te concentreren op hun persoonlijke groei, sociale vaardigheden en emotioneel welzijn.

6. Steun van familie en gemeenschap

Het belangrijkste is dat studenten worden omringd door liefdevolle en ondersteunende mensen, zoals familie en vrienden. Zij kunnen de leerlingen helpen om te gaan met eventuele tegenslagen en hen aanmoedigen iets te bereiken, ongeacht de uitkomst van een examen.

7. Volgend jaar weer een kans

En mocht jouw kind het willen… Volgend jaar is er gewoon weer een kans! Het lijkt misschien lang, zo’n jaar, maar dat is het niet. Een jaar vliegt voorbij en wat is nu een jaar op een heel mensenleven?  

Eindexamenstress? 7 tips om je kind door zijn examens te sleuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.