Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Opvoeden 2 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat als je kind niet lekker in z’n vel zit: thuis houden van school of niet?

Je kind is al de hele week moe en drammerig, voelt zich mentaal even niet goed. Het is duidelijk dat school alleen maar voor meer spanning zorgt en dat je zoon of dochter behoefte heeft aan een vrije dag die buiten het weekend valt. Maar kun je school zomaar afbellen en je kind een dag thuis houden als hij niet lekker in z’n vel zit?

Op bepaalde manieren kan zo’n vrije dag heel veel goeds doen: je kind kan even ontspannen en opladen, zodat ‘ie de volgende dag weer vrolijk naar z’n vriendjes en vriendinnetjes rent. Zelf heb je er immers ook af en toe behoefte aan om een dag aandacht aan je mentale gezondheid te besteden en jezelf te verwennen met een massage of simpelweg een filmavondje.

Je kind niet lekker in z’n vel: verschillende gradaties

Toch is een sporadische mental health day niet altijd nuttig, beredeneert psychotherapeut Amy Morin op Psychology Today. Een voorbeeld: misschien heeft je kind een hekel aan gym. Hij of zij is er niet goed in, voelt zich ongemakkelijk tijdens het omkleden of vindt het simpelweg niet leuk. Je merkt dan soms al dagen van tevoren dat je kind niet lekker in z’n vel zit. Maar als je hem of haar die dag thuislaat, wordt het probleem niet opgelost.

Kinderen moeten leren omgaan met problemen, en dat kan alleen maar door ze in te laten zien dat die echt niet zo erg zijn als ze lijken. Maar als ze echt problemen krijgen door hun schoolstress, zoals slaaptekort of lichamelijke pijntjes, dan kan een dag thuis net voor dat beetje verlichting zorgen dat ze nodig hebben.

Morin deelt dingen die je wel en juist niet moet doen als je je kind een dagje vrij gunt.

https://www.jmouders.nl/zelfstandige-kinderen-opvoeden/

Niet doen als je je kind een dag thuis houdt

1. Slapen

Slapen is gezond en bovendien goed tegen stress; een dagje uitslapen mag dus best. Maar te lang in bed liggen maakt het niet beter. Een wandeling in de natuur doet een stuk meer voor de mentale gezondheid van je kind dan een dag bankhangen. Heb je ook niet het probleem dat de slaapcyclus van je kind wordt verstoord.

2. Tv kijken

Als je zelf eindelijk een hele dag voor jezelf hebt, heb je misschien de neiging om een hele dag series te kijken – anders kom je er immers nooit aan toe. Maar dat betekent niet dat het ook goed is voor je kind om tv te kijken, zelfs niet als hij daarom vraagt. Integendeel: een dag achter de televisie hangen is soms zelfs slecht voor de mentale gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat kinderen zich alleen maar eenzamer of verdrietiger voelen, en dat wil je niet hebben.

3. Leuke dingen doen

Ja, natuurlijk wordt je zoon of dochter blij als jullie een dag naar de Efteling gaan of leuke familie gaan bezoeken. Het probleem is dan voor even opgelost, maar het nadeel is dat je kind misschien gewend raakt aan thuisblijfdagjes en er sneller om gaat zeuren.

Kinderen die veel buiten zijn hebben later een betere mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek

Wel doen als je je kind een dag thuis houdt

1. Hem of haar goed verzorgen

Goed eten, genoeg bewegen en op tijd naar bed: een goede psychische gezondheid begint met een goede fysieke gezondheid. Zorg dat je je kind ook leert om deze gewoontes zelf te behouden, zodat zo’n mental health day niet (veel) vaker nodig is.

2. Zorg dat het probleem wordt opgelost

Nog even over dat eerdere gym-probleem, hè. Voor zulke dingen, die relatief klein zijn, kun je meestal prima een oplossing bedenken. In dit geval kan het bijvoorbeeld helpen om een toffe nieuwe sportoutfit voor je kind te gaan kopen, maar in veel andere gevallen helpt het al heel erg om even met hem of haar te gaan zitten en het erover te hebben waarom school voor zoveel stress zorgt.

3. Ga naar een psycholoog

Gaat het echt slecht met de mentale gezondheid van je kind, aarzel dan niet om daar met iemand over te praten die er verstand van heeft en onbevooroordeeld is. Of het nu eenmalig is of regelmatig, een psycholoog kan op elke leeftijd baat hebben als dat nodig is.

https://www.jmouders.nl/met-deze-vragen-kom-je-erachter-hoe-je-kind-zich-voelt/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.