Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 1 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Huiswerk niet leuk? Met deze tips maak je het wél leuk voor je kind

Huiswerk maken kan voor veel kinderen een uitdaging zijn. Het kan saai of overweldigend lijken, waardoor ze er niet gemotiveerd voor zijn.

Als ouder kun je helpen om huiswerk leuker en interessanter te maken voor je kind. Deze tips zullen helpen. 

7x tips om huiswerk leuker te maken

Misschien weet je het nog van vroeger: huiswerk maken kan best een opgave zijn. Het is daarom belangrijk om het leuk te maken. 

1. Maak een plan

Een goede planning kan wonderen doen als het gaat om huiswerk maken. Help je kind bij het opstellen van een schema waarin staat wat wanneer af moet. Zorg in dit schema ook voor genoeg tijd voor ontspanning en leuke activiteiten. Op die manier zal het schoolwerk niet als een ‘last’ worden ervaren. 

2. Creëer een rustige studeerplek

Ook een rustige en goed georganiseerde werkplek kan ervoor zorgen dat het beter lukt om schoolwerk te maken. Zorg voor genoeg licht, een goede stoel en een opgeruimde kamer en/of tafel. Daarnaast kun je samen met je kind zijn of haar studeerplek extra leuk maken met foto’s of andere decoratie. 

3. Maak van huiswerk maken een spel

Huiswerk hoeft niet altijd serieus te zijn. Probeer van huiswerk maken een spel te maken door opdrachten om te zetten in leuke activiteiten. Bijvoorbeeld: maak van het leren van spellingwoorden een spelletje scrabble of maak van het leren van tafels een wedstrijdje wie de snelste is.

4. Geef positieve feedback

Positieve feedback is erg belangrijk als je jouw kind gemotiveerd wil blijven houden. Zeg geregeld hoe goed je kind bezig is, zelfs als het niet helemaal perfect is. Toon ook interesse in het huiswerk. Vraag bijvoorbeeld wat je kind moet leren en laat hem of haar het uitleggen. Dit zal het zelfvertrouwen vergroten. 

5. Zorg voor verbinding met favoriete interesses

Wanneer jouw kind bepaalde interesses heeft, dan kan het leuk zijn om die interesses aan het onderwerp van het huiswerk te koppelen. Maak bijvoorbeeld opdrachten die zowel iets te maken hebben met de interesse van jouw kind als met het huiswerk. 

6. Goede resultaten belonen

Heeft jouw kind goede resultaten behaald? Beloon je kind dan voor zijn inspanningen. Dit hoeft geen grote beloning te zijn, maar laat wel weten dat je blij bent. Maak bijvoorbeeld zijn of haar favoriete maaltijd, ga naar de speeltuin of speel zijn of haar favoriete spel. Beloningen kunnen voor motivatie zorgen om huiswerk leuker te maken en je kind te stimuleren om zijn best te doen.

7. Neem pauzes en blijf actief

Zorg ervoor dat je kind regelmatig pauzes neemt tijdens het huiswerk maken om de concentratie en energie op peil te houden. Blijf tijdens pauzes actief door een korte wandeling te maken, wat te dansen of even buiten te spelen. Dit zal helpen om het hoofd fris te houden en huiswerk maken leuker te maken.

Huiswerk op de basisschool: welke vakken krijg je in welke groep?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.