Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 15 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom het helemaal niet erg is als een kind een jaar blijft zitten 

Als je merkt dat je kind het moeilijk heeft op school en niet de beste resultaten haalt, dan is het beter om het een jaartje in dezelfde klas te laten zitten. Misschien moet je er niet aan denken, maar toch is het helemaal niet erg. 

Voor sommige ouders kunnen mindere schoolprestaties grote zorgen opleveren, zeker als jouw kind niet over kan gaan naar de volgende klas. Toch is het helemaal niet erg als jouw kind een jaar blijft zitten. 

5x waarom blijven zitten helemaal niet erg is 

Want wat is nu één jaar extra op een heel mensenleven? Niets, toch? 

Extra tijd om te groeien en te ontwikkelen

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Sommige kinderen hebben gewoon wat meer tijd nodig om bepaalde dingen te begrijpen of vaardigheden onder de knie te krijgen. Door een jaar langer in dezelfde klas te blijven, krijgen ze de kans om op hun eigen tempo te groeien en zich te ontwikkelen, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze achterlopen.

Minder druk en stress

Kinderen ervaren vaak druk en stress als ze het gevoel hebben dat ze hun klasgenoten niet kunnen bijhouden. Door een jaar langer in dezelfde klas te blijven, kunnen ze die druk en stress verminderen en zullen ze zich meer op hun gemak voelen. 

Meer zelfvertrouwen opbouwen 

Wanneer een kind moeite heeft om bij te blijven in de klas, kan dat zijn zelfvertrouwen beschadigen. Elke keer tegenslagen ervaren, dat doet wat met een kind. Door een jaar langer in dezelfde klas te blijven, kunnen ze de kans krijgen om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ze zullen zich sterker gaan voelen en zullen uiteindelijk meer uitdagingen durven aangaan. 

Betere schoolprestaties op de lange termijn

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die een jaar langer in dezelfde klas bleven, uiteindelijk betere schoolprestaties op de lange termijn hadden. Dit komt omdat ze de tijd krijgen om een stevige basis te leggen voor hun leerproces in plaats van overhaast door te gaan naar een volgende klas zonder alles goed te begrijpen.

Sociale en emotionele ontwikkeling

Naast schoolprestaties is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan sociale en emotionele ontwikkeling. Kinderen die een jaar langer in dezelfde klas blijven, kunnen meer tijd krijgen om sterke vriendschappen op te bouwen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en emotioneel te groeien. Dit kan op lange termijn erg waardevol zijn. 

Waarom het helemaal niet erg is als je kind het eindexamen niet haalt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.