Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 8 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Ouders, vrienden, influencers? Nee, déze mensen hebben veel invloed op persoonlijke ontwikkeling van kinderen

Er zijn een hoop mensen die invloed hebben op een kind. We denken dan natuurlijk aan de ouders, andere familieleden en vrienden van een kind. Maar nu blijkt dat er met name bepaalde mensen zijn die invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling en carrièreambities van kinderen.

En nee, het zijn ook geen influencers. Althans, niet alleen maar.

Invloed van leerkrachten

Het zijn namelijk leerkrachten die een aanzienlijke invloed hebben op jongeren als het gaat om hun persoonlijke ontwikkeling en carrièreambities. Dat blijkt uit onderzoek van One4all Cadeaukaarten onder 1.000 Nederlanders. Zo herinnert 65 procent van de ondervraagden zich een specifieke leerkracht die hem of haar attendeerde op een bijzonder talent, positieve eigenschap of vaardigheid.

Dit zorgde ervoor dat ze niet alleen een beter zelfbeeld kregen, maar het had ook nog een positieve invloed op hun persoonlijke ontwikkeling. De meeste gebeurtenissen die invloed hadden, gebeurden toen de ondervraagden 13 jaar of ouder waren, gevolgd door een derde (31 procent) die aangaf dat dit gebeurde tussen de 10 en 12 jaar. En zelfs als volwassene herinneren we ons zulke gebeurtenissen dus nog steeds.

Herinneringen aan leerkrachten

Daarnaast herinneren de ondervraagden ook dat bepaalde leerkrachten de volgende dingen hadden gedaan:

  • Wijzen op positieve karaktereigenschappen, zoals nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en vriendelijkheid;
  • Complimenten geven over bepaalde vaardigheden, zoals goed zijn in sport, academische vaardigheden zoals schrijven en wiskunde en culturele vaardigheden zoals drama en muziek;
  • Inspireren. Deze inspiratie speelde later vaak een rol in hun carrière of voor hun hobby.

Zo blijkt dus dat het heus niet alleen de ouders, vrienden en bekende mensen zijn die invloed hebben op kinderen en hun persoonlijke ontwikkeling en carrièreambities. Natuurlijk zijn ook deze mensen belangrijk voor het maken van bepaalde keuzes in het leven, maar we moeten de leerkrachten en hun waardevolle baan niet vergeten.

Tips voor het bedanken van leerkrachten

Hoe mooi is het dan ook om die ene leerkracht die vroeger iets voor jou heeft betekend of die momenteel een aanzienlijke positieve invloed op jouw kind heeft, te bedanken? Hij of zij zal gegarandeerd blij zijn met het bedankje, compliment of de herinnering. Wil jij of je kind een leerkracht bedanken? Wij geven tips hoe je dat op een leuke manier kan doen:

1. Schrijf een kaartje

Schrijf een kaart of brief waarin je de leerkracht vertelt over die ene herinnering die jij aan hem of haar hebt. Vertel over de gebeurtenis, zoals dat ene compliment, het verwijzen naar een eigenschap of het inspireren van jouw loopbaan, waar je met een goed gevoel naar terugkijkt. Wedden dat hij of zij de kaart met een lach zit te lezen?!

2. Geef een compliment

Als het gaat om een leerkracht van jouw kind, is het hartstikke leuk om hem of haar persoonlijk een compliment te geven als je een keer op school bent. Je hebt vast wel een keer een mentorgesprek of een afspraak op de school van je kind. Zoek de leerkracht even op, of vraag of de mentor het doorgeeft als hij of zij er niet is, en vertel waarom je dankbaar bent voor die persoon in het leven van je kind.

3. Geef een cadeautje

Als je het leuk vindt, kun je de leerkracht die je wilt bedanken ook een cadeautje geven. Dat hoeft heus niet iets groots of bijzonders te zijn, iets lekkers zoals chocola is al goed. Op die manier laat je zien dat je blij bent met de herinnering die je aan hem of haar hebt of met datgene waarmee hij of zij jouw kind heeft geholpen.

4 manieren om als ouders leerkrachten te ondersteunen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.