Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 20 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

4 manieren om als ouders leerkrachten te ondersteunen

Leraar is allesbehalve een makkelijk beroep. Je moet kinderen een bepaalde stof leren, je moet geduldig zijn en je krijgt lastige ouders op je dak. Leerkrachten krijgen lang niet altijd de waardering die ze verdienen, maar jij kan als ouder hier een verschil in maken.

De ene leraar ligt nou eenmaal beter in de groep dan een andere, dat is logisch. Toch werken de meeste leerkrachten enorm hard, zodat jouw kind zich kan ontwikkelen. Daar mag best wat meer aandacht aan geschonken worden.

Andere mening

Het is ook niet gek dat je als ouder soms een andere mening hebt dan leerkrachten op het gebied van leren en ontwikkeling. Elke ouder is anders, elk kind is anders en elke leerkracht is anders. Het is alleen niet nodig om de strijd aan te gaan met een leraar en een scene te schoppen. Helaas gebeurt dat toch nog te vaak.

Voor leerkrachten scheelt het een hoop als kinderen al een bepaalde basis hebben, zodat niet alles wat ze op school horen helemaal nieuw voor ze is. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je thuis al kunt oppakken, om het leraren iets makkelijker te maken. Zij staan elke dag voor je kind klaar, hoe erg is het om dat ook voor hen te doen?

Manieren voor ouders om leerkrachten te ondersteunen

Geeft het jou een goed gevoel om de leerkracht(en) van je kind(eren) te ondersteunen? Wij geven vier tips hoe je dat als ouders kunt doen.

1. Dezelfde mentaliteit

Een leraar wil hetzelfde voor je kind als jij, namelijk het beste. Je wordt geen leraar als je kinderen niet kunt uitstaan of als je wil dat ze falen in het leven. Anders gezegd: jullie staan aan dezelfde kant. Wanneer er frictie ontstaat tussen een ouder en een leraar, zorgt dat voor spanning, bij hen, maar ook bij het kind. En dat wil je niet, dus is het verstandig om samen te werken, met als doel een gelukkig kind.

2. Lezen, lezen en lezen

Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om je kind aan het lezen te krijgen door alle schermpjes die zij veel interessanter vinden. Toch blijft het zo belangrijk om samen met je kind te lezen. Dat hoeft niet een schoolboek of huiswerk te zijn. Ga samen naar de bibliotheek en laat je kind één of meerdere boeken kiezen. Het samen lezen helpt voor de leesvaardigheid en de woordenschat van je kind. En je kan het ook nog eens heel gezellig maken, door samen, voor hij of zij gaat slapen, in bed even een momentje hiervoor te pakken.

3. Routines

We hoeven je niet te vertellen dat de klassen soms enorm groot kunnen zijn. Een leraar met een klas van dertig kinderen kan nu eenmaal niet elke dag iedereen evenveel aandacht geven. Hoewel kleinere klassen een hoop zou schelen, is daar simpelweg niet altijd de mogelijkheid voor. Voor de leerkrachten zijn de pauzes dus ook van belang, neem die niet van ze af. Door thuis al te beginnen met routines, zorg je ervoor dat je kind ook op school de routines volgt. Zo gaan ze sneller aan het werk wanneer het moet en concentreren ze zich op de taak.

4. Communiceren

Sommige ouders worden graag op de hoogte gehouden hoe het met hun kind op school gaat. Ook daar hebben leerkrachten gewoon niet de tijd voor. Vaak is geen nieuws goed nieuws en hoef je je dus geen zorgen te maken als je niks hoort. Als je echt benieuwd bent hoe je kind het op school vindt, praat dan met hem of haar. Stel gerichte, open vragen, zoals: ‘ Wat heb je vandaag geleerd?’ of ‘Wat vond je vandaag moeilijk?’. Zo krijg je ook de informatie die je wil horen en ben je weer even gerustgesteld.

Meesters en juffen weten raad: 7x opvoedtips van basisschoolleraren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.