Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Columns 2 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Lisa: ‘Dat een leraar zoveel invloed op je heeft kan echt een eye-opener zijn’

“Wanneer je terugdenkt aan je eigen schooltijd dan herinner je je ongetwijfeld die ene leuke juf en die ene strenge meester. De leerkracht bij wie je veranderde in een stil muisje en de leerkracht waarbij je volledig jezelf kon zijn. Natuurlijk is het niet mogelijk om met iedereen een klik te hebben, maar dat een leraar zoveel invloed op je heeft kan soms echt een eye-opener zijn.

Ik weet nog dat ik op de middelbare school les had van een docente die mij totaal niet mocht. En ik haar niet. Ik werd er regelmatig uitgestuurd om de kleinste dingen en mijn resultaten werden er ook niet beter op. Wiskunde is zeker niet mijn sterkste kant, maar met haar als docente ging het alleen maar bergafwaarts.

De invloed van een leraar

Een paar jaar later toen ik eindexamen deed, was wiskunde nog steeds een heikel punt. Dit keer had ik echter een geweldige leerkracht, iemand die me niet de grond in boorde, maar me zelfvertrouwen gaf en me stimuleerde. Dankzij zijn hulp haalde ik mijn vwo-diploma. Al was het op het nippertje.

En ook dit jaar zag ik het verschil overduidelijk bij mijn zoon. Want waar hij vorig jaar in groep zeven vaak straf kreeg, moest nablijven en zich onbegrepen voelde, is dat dit jaar compleet anders. Mijn prepuber is een gevoelige jongen, maar aan de buitenkant is het een stoere bink. Zijn leraar in groep zeven prikte daar niet doorheen, maar zijn juf in groep acht gelukkig wel. Toen ik in het definitieve schooladvies haar woorden las, voelde ik me zó opgelucht. Zij ziet wie hij écht is en even belangrijk, ze weet daardoor hoe ze hem kan motiveren en stimuleren. Zijn resultaten werden beter, maar ook zijn zelfvertrouwen is gegroeid. Hij kan nu zichzelf zijn in de klas en wordt daar niet op afgestraft.

Kleine dingen die het verschil maken

Het zit soms ook in de kleine dingen. Zo is mijn kleuter net gestart op school en bij het kennismakingsgesprek had ik aangegeven dat ze graag met kleine poppetjes speelt. Toen ik haar op de eerste dag bracht, had de juf voor haar een speelboom met kleine poppetjes klaargezet. De spanning viel direct weg en ze begon lekker te spelen. Die kleine dingen, waaruit blijkt dat een leerkracht oog heeft voor je kind, dat zijn soms net de dingen die het verschil maken.

Natuurlijk moet je leren omgaan met het feit dat je niet met iedereen klikt, dat hoort bij het leven. Dat zal mijn zoon straks op de middelbare school ook zeker nog tegen gaan komen. Toch ben ik dankbaar voor alle leerkrachten die écht kijken naar het kind, verder dan alleen de buitenkant. Want dat kan het verschil maken.”

Lisa van den Akker is moeder van vier kinderen in de leeftijd van 12, 9, 3 en 1 jaar oud. Naast moeder is ze hoofdredacteur van J/M Ouders en Famme. Iedere maand schrijft ze een column over het nooit saaie leven als moeder van vier kinderen.

Column Lisa: ‘Aan de vooravond van een kinderverjaardag voel ik vooral heimwee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.