Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 12 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Roos: ‘Mijn wiskundedocente noemde me dom, tegenover de hele klas’

De middelbare school is een belangrijke plek voor tieners, ze brengen er veel tijd door en maken er veel dingen mee. Leuke dingen, maar soms ook minder leuke dingen. Roos* (19) weet daar alles van, ze werd namelijk in 4 VWO uitgescholden door haar wiskundedocente. “Ze zei dat ik nog niet eens het VMBO zou halen.”

Inmiddels zit Roos op de universiteit, waar ze het heel goed doet. Dat ze dat zou halen, daar heeft ze zelf altijd in geloofd. Toch gold dat niet voor iedereen.

Mijn wiskundedocente schold me uit

Roos: “Ik ben de eerste om toe te geven dat ik geen voorbeeldige leerling was op de middelbare school. Kletsen met mijn vriendinnen vond ik belangrijker dan opletten in de les. Bovendien dacht ik altijd: ik red het wel. De eerste paar jaar van het VWO kwam ik daar ook nog wel mee weg, maar naar mate de jaren vorderden werd de lesstof moeilijker en moest ik toch wel wat meer mijn best doen.

Wiskunde was niet mijn sterkste vak, ik was er niet per se slecht in, maar blonk er ook zeker niet in uit. Wat niet meehielp was dat ik in 3 en 4 VWO een wiskundedocente had waar ik altijd mee overhoop lag. Vanaf de eerste les had ze voor mijn gevoel al besloten dat ze een hekel aan me had.

De klas uitgestuurd

Ze stuurde mij en mijn vriendinnen om het minste of geringste de klas uit. Hadden we geen geodriehoek bij ons? Dan moesten we ons gaan melden. Hetzelfde gold voor een passer of rekenmachine. Verder stuurde ze ons geregeld uit de les als we weer eens met elkaar aan het kletsen waren.

De situatie werd steeds erger. Mijn vriendinnen en ik kregen een hekel aan haar en gingen ons slechter gedragen. Terwijl we in het begin nog per ongeluk onze geodriehoek vergaten, deden we dat nu expres, om haar uit te dagen. Achteraf gezien is dat natuurlijk niet iets waar ik heel trots op ben.

Ze schold me uit

Toch vind ik dat het niet rechtvaardigt hoe ze mij vervolgens heeft behandeld. Tijdens een wiskundeles zat ik weer eens niet op te letten. Blijkbaar knapte er toen iets, want ze liep stampvoetend naar me toe. Ik zag de stoom uit haar oren komen.

Ze ging voor mijn tafel staan en begon met een tirade. De hele klas was stil en luisterde terwijl ze mij vertelde dat ik dom was, dat ik slecht was in wiskunde en dat ik nog niet eens het VMBO zou kunnen halen. Het duurde zeker twee minuten voordat ze eindelijk was uitgeraasd.

Ik zei niets terug, zo overdonderd was ik. Het was aan het einde van de les, dus zonder iets te zeggen pakte ik mijn spullen in en verliet ik de klas.

Sorry

Thuis vertelde ik het verhaal aan mijn moeder, die toen op hoge poten naar school is gegaan. De eerst volgende les vroeg de docente me om na de les even te blijven zitten. Ze zei sorry, maar erg gemeend kwam het niet over. Toch was ik wel blij dat ze haar excuses aanbood.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb ik met succes mijn VWO-diploma gehaald, zelfs met een van de moeilijkere vormen van wiskunde. Allemaal dankzij een wiskundeleraar die wél vertrouwen in mij had. Inmiddels begrijp ik best dat die wiskundedocente zich aan mij en mijn vriendinnen ergerde. Toch vind ik nog steeds dat zij er als volwassen docente anders mee om had kunnen gaan. Wij waren veertien en vijftien jaar en aan het puberen, daar hoort dat gedrag toch ook een beetje bij?”

Maria (57): ‘Een klasgenootje bood mijn dochter cocaïne aan zodat ze haar biologie-examen zou halen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.