Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is het effect van Ritalin op kinderhersenen?

Kinderen met een aandachtstekortstoornis als ADHD of ADD krijgen in de meeste gevallen methylfenidaat (MPH) voorgeschreven. Een medicijn dat in de volksmond Ritalin wordt genoemd. Grote kans dat jij daar ook weleens van hebt gehoord. Toch is er ondanks het vele gebruik weinig bekend over de langetermijneffecten van Ritalin.

Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen voorgeschreven als volwassenen, waarbij de dosering simpelweg is aangepast aan hun lichaamsgewicht. Dit lijkt logisch, maar kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en reageren heel anders op medicijnen dan volwassenen, stelt Stichting Kiddy Goodpills. Ook zijn de ziektes van kinderen volgens hen vaak anders dan die van volwassenen.

Meer onderzoek naar medicijnen voor kinderen

Volgens de stichting zou er daarom beter onderzoek moeten worden gedaan. Onder andere naar de effecten, werkzaamheid en veiligheid van medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, blijkt uit onderzoek van Stichting Kiddy Goodpills namelijk dat de helft van de bijna 800 geneesmiddelen, die artsen in Nederland voorschrijven aan kinderen, niet goed zijn getest op veiligheid of werkzaamheid.

Dat is volgens de stichting schokkend. Met name omdat de toepassing van niet-geteste medicijnen bij kinderen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. “Ik vind het onbegrijpelijk dat anno 2022 kinderen nog steeds medicijnen krijgen waarvan we eigenlijk niet precies weten of deze veilig zijn of überhaupt werken”, zegt Valerie Kranenburg – Barth, oprichter en voorzitter van Kiddy Goodpills.

Onderzoek naar effecten van Ritalin

Binnen de leeftijdsgroep van zes tot achttien jaar zijn er rond de 80.000 gebruikers van Ritalin. Dat komt neer op ongeveer 1 op de 34 kinderen. Ondanks dit grote aantal, is er weinig bekend over de langetermijneffecten van Ritalin op de hersenen van kinderen en adolescenten. Op dit moment start Stichting Kiddy Goodpills daarom een onderzoek naar het effect van langdurig gebruik van Ritalin op kinderhersenen.

Professor Liesbeth Reneman die het onderzoek leidt vertelt wat ze van het onderzoek verwacht: “Onze algemene hypothese en verwachting is dat, omdat de hersenenontwikkeling tot in de vroege adolescentie doorgaat, de behandeling met MPH resulteert in langdurige veranderingen die afhankelijk zijn van de leeftijd”, zegt Reneman.

“Deze veranderingen zullen dus wel zichtbaar zijn in de zich ontwikkelende hersenen van kinderen, maar niet in de uitgerijpte hersenen van volwassenen. Mogelijk ontstaat er zelfs een ‘normalisatie’ van de hersenstructuur en hersenfunctie bij kinderen. Dit kan betekenen dat deze veranderingen permanent zijn en kunnen leiden tot positieve gedragsveranderingen, zoals vermindering van ADHD-symptomen, ook na het stoppen met de medicatie. Het is ook mogelijk dat de veranderingen kunnen leiden tot negatieve bijwerkingen zoals meer angst en depressieve symptomen. Dit is wat we moeten onderzoeken.”

Het RED-dieet bleek de oplossing voor de ADHD van Floris (13): ‘Ik ben nu een ander kind’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.