Laura Saija
Laura Saija Ouders 19 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Leerplichtambtenaar op de stoep: ‘Ze dachten dat we een paar dagen extra op vakantie waren’

Simone schrikt zich een ongeluk als twee dagen na de zomervakantie de leerplichtambtenaar op de stoep staat. Haar zoon (10) is ziek thuis en dat kwamen ze even controleren.

“Afgelopen zomer zijn we, zoals elk jaar, naar ons vakantiehuis in Spanje geweest. Vaak blijven we de hele zomervakantie, de volle zes weken dus. Mijn man Joost en ik zijn zelfstandig ondernemers en zijn blij dat we dit nu op deze manier kunnen doen in de schoolvakanties.

Leerplichtambtenaar op de stoep

De hele zomer genieten we van het warme weer, het strand, de tapas en natuurlijk de kinderen. De tickets terug naar Nederland boek ik altijd al vroeg, ik weet namelijk dat ze aan het eind van de zomervakantie altijd enorm duur zijn. Het liefst genieten we optimaal tot het laatste weekend van de zomervakantie.  

Ik kom wel een beetje in de verleiding als ik de prijzen zie van de dagen na de zomervakantie. Als wij met ons gezin van vijf op dinsdag of woensdag na de vakantie terugvliegen, scheelt dat ons soms wel bijna 1500 euro.

Ziekmelden

Aangezien we altijd drie kinderen op dezelfde basisschool hadden zitten, heb ik het risico nog nooit genomen om de tickets een aantal dagen later te boeken en onze kinderen ‘ziek’ te melden. Je hoort wel eens verhalen dat de basisschool een melding maakt en ze komen controleren of je wel thuis bent. Dan zit je straks met een boete opgescheept en -nog erger- een melding bij de kinderbescherming.

Inmiddels zitten de oudste twee kinderen op de middelbare school. Onze 10-jarige zoon Noah was toevallig na de zomervakantie ziek. Hij moest spugen, had koorts en was helemaal niet lekker. Natuurlijk hield ik hem thuis, want zo kun je niet naar school.

Ik stond perplex toen op dinsdag de leerplichtambtenaar op de stoep stond. De basisschool had meteen een melding gemaakt en de leerplichtambtenaar moest even controleren of Noah wel thuis was.

Hij nam er geen genoegen mee dat ik hem voor de deur te woord stond. Nee, hij moest Noah in levende lijve zien. Noah lag ‘gelukkig’ gewoon ziek op de bank met een emmertje naast hem. Dit was voor de leerplichtambtenaar genoeg en hij vertrok weer.

Nooit in problemen met leerplichtambtenaar

Achteraf ben ik blij dat ik me al die jaren braaf aan de regels heb gehouden en daardoor nooit in de problemen ben gekomen met de leerplichtambtenaar. Dan betaal ik liever wat extra voor de tickets.”

Leerplichtig? Tot deze leeftijd moet jouw kind verplicht naar school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.