Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 20 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De avondvierdaagse met kinderen wandelen, dít staat je te wachten

In de maanden mei en juni is het weer tijd voor de avondvierdaagse in veel plaatsen. Vaak lopen kinderen mee met hun basisschool of sportvereniging. Meestal maakt iedereen er een feestje van, maar het is natuurlijk ook een flinke work-out.

De avondvierdaagse van vijf kilometer is de kortste die vaak met jongere kinderen gelopen wordt, oudere kids lopen elke avond tien kilometer en ouders zijn ook altijd welkom.

Wat is de avondvierdaagse?

De avondvierdaagse vindt in heel Nederland plaats, het is een beetje een traditie geworden. De allereerste avondvierdaagse werd in 1940 gelopen in het Gooi. Het was in die tijd verboden om overdag een wandeltocht te organiseren, daarom werd dit in de avonduren gedaan.

Na de oorlog gingen ook andere plaatsen in Nederland dit doen en toen werd het een begrip. Vanaf ongeveer 1980 gingen scholen meedoen aan het wandelfestijn en nu is het dan ook een echt kinderfeestje geworden.

In welke maanden vindt de avondvierdaagse plaats?

De avondvierdaagse wordt op veel plekken georganiseerd, vaak in de maanden mei en juni. Er is zelfs een speciale week voor uitgeroepen, die heet de Week van de Avond4daagse. Dit jaar is dat in de week van 13 tot en met 17 mei. Vier dagen lang lopen kinderen en begeleiders elke avond na het avondeten vijf of tien kilometer door hun woonplaats.

Volgens de traditie wordt er veel lol gemaakt, gezongen en natuurlijk gesnoept van meegegeven snacks. Aan het einde van de vierde avond worden kinderen beloond met snoep en andere traktaties.

Vanaf welke leeftijd lopen kinderen de avondvierdaagse?

De leeftijd waarop kinderen mee kunnen lopen is zo’n jaar of vier. Dit is zo omdat veel scholen meedoen aan de avondvierdaagse, je loopt dan vaak met je klas. In groep één van de basisschool zitten kinderen van vier jaar, dus die kunnen lekker mee lopen.

Bang dat je kind halverwege geen zin meer heeft hoef je meestal niet te zijn: omdat kids met elkaar lopen, gaan ze vaak gewoon mee met de rest. Ken je jouw kind goed en weet je dat vier dagen lang vijf kilometer lopen te veel is? Dan kun je misschien de route wat inkorten samen of een jaartje later meedoen.

Oudere kinderen lopen meestal tien kilometer per avond, maar je mag zelf kiezen hoeveel kilometer je graag wil lopen.

Hoe lang duurt je wandeltocht van 5 kilometer tijdens de avondvierdaagse?

In de tocht van vijf kilometer lopen tijdens de avondvierdaagse vaak jonge kinderen mee. Reken dan ook zo’n anderhalf uur per avond. De kinderbeentjes wandelen natuurlijk nog niet zo snel en soms moet er even gewacht worden op een groepje kinderen.

Lopen jullie de tien kilometer, dan zijn jullie ongeveer zo’n twee uur of iets langer onderweg. Dit is voor de meeste kinderen helemaal geen probleem, omdat het vaak gewoon heel gezellig is tijdens de avondvierdaagse.

11 dingen die alle ouders denken tijdens de avondvierdaagse

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.