Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 17 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Lui ouderschap in een film: waarom deze jeugdfilm leerzaam is voor jong en oud

Nu we een paar hete dagen achter de rug hebben en de zomervakantie in aantocht is, hebben we een kijktip voor je. The Sandlot, te zien via Disney+. Deze kijktip is genieten geblazen voor kinderen, maar beter kijk je als ouder even mee.

Deze zomer is all about lui ouderschap.

The Sandlot

Wat heeft een kinderfilm uit 1993 te maken met lui ouderschap? Dat leggen we graag even uit. The Sandlot is een film over een stelletje achtstegroepers, honkbal en een hond genaamd Hercules. Deze bende van ellende speelt de hele dag buiten, haalt kattenkwaad uit, krijgt ruzie met andere kinderen, eigenlijk beleven ze aan de lopende band avonturen. Deze film is te vergelijken met De Boefjes uit 1994, die je kunt bekijken op Prime Video.

Nu vraag je je misschien af waarom we een paar kinderfilms uit de jaren negentig tippen. Ten eerste zijn deze films nog steeds leuk om naar te kijken. De kinderen zijn goed gecast en ook de quotes zijn vaak erg grappig – vaak perfect voor een gifje. In deze films draait het niet om animatie, games, tablets of smartphones. Niets van dat soort technologie komt voorbij, want dat was er toen nog niet. Het enige wat deze kinderen doen, is de hele dag ravotten en te laat komen voor het eten.

Ongeplande vrije tijd zonder toezicht

En dat brengt ons precies bij waarom The Sandlot juist nu zo inspirerend is: de kinderen uit deze film hebben ongeplande vrije tijd zonder toezicht. Ze hebben het niet druk met schema’s en hobbyklasjes. of met de tijd op de klok. Sterker nog, ze hebben alle tijd om zich te vervelen, te lanterfanten en rond te hangen. Juist dat, beschrijft opvoeddeskundige Jessica Lahey in The Atlanticis bijzonder goed voor de ontwikkeling van een kind. “Ongeplande vrije (speel-)tijd zonder toezicht is vruchtbare grond; de plek waar kinderen sociale banden versterken, emotionele volwassenheid opbouwen, cognitieve vaardigheden ontwikkelen en hun fysieke gezondheid versterken.”

Lui ouderschap

En de oplettende ouder weet wat ‘ongeplande vrije tijd zonder toezicht’ betekent, namelijk dat je je als ouder niet bezighoudt met je kind. Jij ligt in de tuin met een glaasje rosé, leest een boek en kijkt wel wanneer je gaat koken.

Zo’n Sandlot-zomer vraagt om wederzijds vertrouwen, van zowel ouder als kind. Terwijl jij achterover leunt, mag je kind dat ook doen. Het is niet erg als je kind even meer tijd dan normaal doorbrengt met het spelen van videogames, of een van deze jaren negentig films kijkt, ook kinderen hebben een pauze nodig. En het is prima als je kind urenlang in de tuin naar de lucht staart, daar wordt creativiteit geboren. Kattenkwaad uithalen? Daar leren ze van.

Doe dus vooral rustig aan en laat je kind zich stierlijk vervelen. Kijk maar naar de trailer van The Sandlot, want de moeder van Scott Small kauwt het alvast even voor. “I want you to get out in the fresh air and make friends. Run around and scrape your knees. Get dirty. Climb trees and hop fences. Get in trouble for crying out loud. Not too much, but some. You have my permission. Now how many mothers do you think say that to their sons?”

Op naar een luie zomer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.