Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Vanaf wanneer kan je kind alleen buiten spelen?

De meeste kinderen zijn gek op buiten spelen en doen dat het liefst elke dag en zo lang mogelijk. Moedig dat aan, want het is hartstikke gezond om elke dag buiten te zijn, weer of geen weer (maar wel goed aangekleed), en je kids leren vele skills als ze buiten zijn.

Zo leren ze de natuur kennen, respect te hebben voor de natuur, maar ook omgaan met andere kinderen, delen en oplossingen bedenken. Ze krijgen er zelfvertrouwen door en worden er blij van. Met peuters en kleuters ben je er vaak nog bij, maar vanaf wanneer kan je kind alleen buiten spelen?

Alleen buiten spelen?

Zo rond een jaar of zes kan het loslaten gaan beginnen, want dan kan je best je kindje wat vaker alleen buiten laten. Dit hangt natuurlijk in de eerste plaats af van het kind, kijk daar dus goed naar. Voelt het niet goed, laat hem of haar dan nog niet alleen naar buiten gaan. Vaak wachten ouders ook tot hun kind een zwemdiploma heeft, helemaal als er water in de buurt is.

Afspraken maken met je kind

Met een kind van zes jaar kan je vaak duidelijke afspraken maken. Zo kan je afspreken dat je kind alleen in de straat mag spelen of jullie spreken af dat hij naar het speeltuintje gaat en nergens anders heen. Maak goede afspraken over veiligheid, zoals het verkeer en dat je kind nooit met iemand anders mee mag gaan.

Speciale horloges

Spreek ook af dat wanneer je kindje binnen wil spelen bij een vriendje, hij het eerst aan jou moet laten weten. Zo weet je altijd waar hij is. Er bestaan ook speciale horloges voor je kind die verbonden zijn aan jouw telefoon, om in contact te blijven met je kindje.

Vertrouwen

Heb vertrouwen in je kind en geef hem dit vertrouwen ook, daar wordt hij zelfstandig en verantwoordelijk van, maar volg altijd je gevoel. Voelt het niet goed, ga dan nog lekker met hem mee erop uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.