Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 16 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zweetlucht bij kinderen: vanaf wanneer ga je dit ruiken?

Opeens ruik je af en toe een zweetluchtje in huis, maar je weet niet zo goed waar het vandaan komt. Bij jezelf? Je partner? Dan kom je tot de ontdekking dat het je eigen kind is dat je ruikt. En vraag je je af, vanaf wanneer begint je kind eigenlijk te zweten met een zweetlucht?

Bij de een zal dit eerder gebeuren dan bij de ander. Hoe dan ook: op een gegeven moment gaat je kind zweten en krijgt dit zweet een geur. Gelukkig is dit een normale ontwikkeling en ook eentje die nodig is om de lichaamstemperatuur van je mini op peil te houden.

Vanaf wanneer gaat het zweet van je kind ruiken?

Onder invloed van hormonen verandert je kind op een gegeven moment naar een puber. Voor meisjes is dit vanaf een jaar of 10, voor jongens vanaf 11 jaar. Dit is de prepuberteit en er verandert op dat moment vooral veel in het lichaam van je kind, dus qua uiterlijk zal je nog niet veel verandering zien. Het kan wel zijn dat je kind rond deze leeftijd, soms wat eerder en soms wat later, naar zweet gaat ruiken. Dit heeft niet alleen te maken met deze hormonen, maar ook met bacteriën op de huid. Die breken het transpiratievocht af en dan ontstaat die kenmerkende zweetgeur. Het zweet (vocht) op zich ruikt dus niet, maar zodra dit afgebroken wordt door het lichaam ga je dit ruiken. Ook dit kan bij elk kind anders zijn, zo ruikt het ene kind sterker dan het andere kind.

Zweet en dus ook zweetlucht komt het meest voor onder de oksels en op de voeten en soms ook op de handen.

Wat je eraan kan doen?

Zweten is heel normaal, vooral na inspanning zoals de gymles. Je voorkomt het dus niet, maar een goede hygiëne kan wel de zweetgeur voorkomen. Douchen na de gymles bijvoorbeeld, regelmatig handen wassen en elke dag schone sokken aan. En laat je kind geen synthetische kleding dragen, hier blijft zweetlucht namelijk erg in hangen. Deodorant is natuurlijk ook een optie, maar niet iedereen vindt dit fijn bij kinderen. Kies voor een milde deo als je toch wilt dat je kind wat lekkerder ruikt, of als hij of zij bijvoorbeeld in de klas opvalt door de geur.

Wat als je jongere kind een zweetlucht heeft?

Ontdek je zweetgeuren bij kinderen onder de leeftijd van 10 jaar? Dat kan komen omdat je kind net wat meer of andere bacteriën bij zich draagt dan een ander, waardoor hij sneller ruikt. Ga bij twijfel even langs de huisarts.

Lees ook:

Is jouw kind overprikkeld? Zo herken je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.