Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Voeren we schermtijd in of laten we de kinderen zelf bepalen?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Inge (37) haar dilemma voor: “Moeten we nu schermtijd in gaan voeren of laten we de kinderen zelf bepalen wanneer ze kijken?”

“Het is waarschijnlijk in vele gezinnen een struggle: schermtijd. Eigenlijk hebben wij nooit aan schermtijd gedaan en onze zoontjes zijn nu zeven en vier jaar. Eerlijk gezegd houden mijn man en ik ook wel van televisie kijken. Of van even scrollen op onze telefoons. En dan gebeurt het wel eens dat onze kinderen ook een paar uurtjes tv kijken of achter hun tablet zitten.

Als dat werkt, is er niets mis mee denk ik. Maar we beginnen nu te merken dat zowel de oudste als de jongste opeens ander gedrag vertoont. En dat gebeurt vooral nadat ze een tijdje achter een beeldscherm hebben gezeten. Mijn man en ik hebben eens goed gekeken naar de afgelopen dagen en de kinderen zitten eigenlijk best veel achter een scherm. Zo beginnen ze in de ochtend al met televisie kijken. Dit komt omdat ze vaak eerder wakker of beneden zijn dan wij en dan zetten ze de tv aan.

We geven wel vaak toe aan extra schermtijd

Ook wanneer ze uit school komen gaat de televisie even aan. Dan eten ze wat fruit en drinken ze water. Na zo’n half uurtje gaan ze spelen, maar aan het einde van de middag vragen ze vaak toch weer om de tablet of televisie. Daar geven we de laatste tijd wel aan toe. Voor ons is dat ook een moment van rust. We ruimen dan wat op of maken het avondeten klaar. Dat eten we op aan tafel, zonder beeldschermen. Vaak mogen de kinderen daarna nog even wat zien, waarna ze naar bed gaan.

Dit ging dus lange tijd goed, maar de laatste tijd worden ze erg opstandig. Ze luisteren slechter en roepen vaak meteen ‘nee’ als we ze vragen de tablet op te ruimen. Of de tv uit te zetten. Ook het naar bed brengen is opeens een strijd. Dit was nooit zo, maar toen mochten ze doordeweeks ook niet op de tablet. Eigenlijk sinds ze dat dus wel mogen, zijn ze brutaler en opstandiger. Dan kan je denken: voer die regel weer in. Geef ze doordeweeks geen tablet. Maar dat vinden zowel ik als mijn man lastig, omdat het ook een moment van rust voor ons is. En op televisie willen ze vanwege het leeftijdsverschil vaak niet hetzelfde kijken, dus is daar weer een constante strijd om.

Dilemma: wel of geen tablet geven doordeweeks?

We vragen ons af hoe dit bij andere gezinnen gaat. En ons dilemma is dus: voeren we toch die schermtijd weer in en houden we de tablet doordeweeks uit? Of laten we de kinderen dit zelf bepalen, maar moeten er andere (strengere) regels komen met het uitzetten van de tablet en het naar bed gaan. We weten het zelf even niet meer en zijn erg benieuwd naar hoe andere ouders hiermee omgaan. En hoe ze dit dilemma zouden aanpakken.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn zoontje van zwemles halen of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.