Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 19 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Zal ik mijn zoontje van zwemles halen of niet?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Hanna (39) haar dilemma voor: “Haal ik mijn kind nu van zwemles en proberen we het later weer? Of zetten we toch door?”

“Toen mijn kind net vijf geworden was, stond hij bovenaan de lijst voor zwemles. Hartstikke fijn, want het is een echte waterrat en had daar heel veel zin in. De eerste les vond hij helemaal geweldig en de dag erna vroeg hij al wanneer hij weer mocht. Zo gingen er een paar lessen voorbij en toen mocht hij al door naar het volgende badje. Helemaal trots op zichzelf natuurlijk en wij op hem. Daar had hij een heel leuke leraar en ondanks dat de kinderen hard moesten werken, had mijn zoontje het naar zijn zin. Het ging daar ook heel erg goed en al snel kreeg hij de oefeningen onder de knie.

Hij voelt steeds meer weerstand tegen zwemles

Na een paar weken mocht hij weer een badje verder. Superblij was hij. Maar, toen begon de ellende. Ten eerste was dat diepere bad een stuk kouder dan de vorige twee. Dat is even wennen natuurlijk en ook zijn nieuwe leraar gaf heel anders les. De druk lag heel hoog, het tempo lag heel hoog en een grapje maken was er niet meer bij. Het ging veel te snel voor mijn zoontje en ik zag hem steeds verdrietiger worden. Het is natuurlijk een hele overgang voor die jonge kinderen. Ik sprak wat andere ouders van kinderen uit die groep en zij zeiden dat hun kinderen in het begin ook wel wat moeite hadden met de verschillen. Het zou wel goed komen na een paar lessen.

Maar het kwam niet goed. Mijn zoontje voelde zo’n weerstand tegen de zwemlessen, dat we hem krijsend mee moesten nemen. We gingen daardoor zo erg over zijn persoonlijke grens, dat het niet goed voelde om nog naar zwemles te gaan. Een gesprek met de leraar volgde, maar wij snappen ook wel dat hij een grotere groep kinderen heeft en dat hij geen tijd heeft om met de gevoelens van ons kind om te gaan. Aan de andere kant zijn er collega’s van hem aanwezig die overal een handje helpen. Wat zou het fijn zijn als zij ons zoontje even apart namen en hem rustig de oefeningen lieten zien en doen.

Dilemma: stoppen met zwemles of even doorzetten?

We zijn nu een paar keer niet naar zwemles geweest en zitten met een dilemma: halen we hem om deze reden van zwemles of gaan we het nog een keer proberen? Misschien kan hij er beter mee omgaan als hij een jaartje ouder is? Hij is immers nog maar vijf jaar, wat best jong is. En ik wil hem niet de verkeerde indruk geven, namelijk dat wij over zijn grenzen mogen gaan. Dat is vragen om problemen in de toekomst. Maar we willen natuurlijk ook graag dat hij zijn diploma haalt en het ging eigenlijk heel erg goed…”

Dilemma: ‘Vertel ik aan de andere ouders wat hun kind heeft gedaan of hou ik het voor me?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.