Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 12 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Vertel ik aan de andere ouders wat hun kind heeft gedaan of hou ik het voor me?’

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Linda (37) haar dilemma voor: “Vertel ik dit aan de ouders van het andere kind, of hou ik het voor me.”

“Mijn zoontje van tien is al jarenlang bevriend met een klein groepje jongens. Al sinds de kleuterklas zitten ze bij elkaar in de klas en sindsdien is het een hechte groep vrienden. Heel gezellig natuurlijk, want zo is er altijd wel iemand om mee te spelen. En dat doen ze dan ook vaak. Elke dag gaat er wel weer een ander vriendje mee naar huis of gaat mijn zoontje met een van de jongens mee. En nu zijn ze op een leeftijd dat ze naar elkaar toe fietsen en met z’n allen spelen en kattenkwaad uithalen op straat.

Kattenkwaad uithalen

Dat gaat van belletje lellen naar televisies op een andere zender zetten met een afstandsbediening die ze stiekem van huis meenemen. Dat hoort er natuurlijk bij en dat vinden we ook helemaal niet erg. Maar ze mogen geen mensen pesten of dingen stuk of vies maken. Zo hebben ze wel eens eieren gekocht in de winkel en zijn ze eieren tegen de ramen gaan gooien. Toen we daar achter kwamen hebben we met alle ouders en kinderen een gesprek gehad hierover. Ze moesten vervolgens bij elk huis waar ze eieren gegooid hadden hun excuses aanbieden. Vonden ze niet leuk, maar wel van geleerd. Dachten we.

Tot ze laatst door een buurtbewoner betrapt zijn op het bekladden van verkeersborden met boter. Zo dik gesmeerd dat de borden slecht of niet meer leesbaar waren. En dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren, dus de beste man was niet zo blij. De kinderen zijn weggerend toen hij er wat van zei, maar de buurman heeft het voorval op de Facebook-buurtpagina gezet. Met signalementen van de jongens. We wisten genoeg toen we het zagen natuurlijk. We hebben onze zoon hier zelf op aangesproken en hij mocht met zijn emmertje hete water en een spons de borden gaan schoonmaken. Een paar jongens sloten aan, want ook die ouders zagen het Facebook-bericht voorbij komen.

Dilemma: vertel ik het aan de ouders van het kind?

Van één jongetje weten de ouders niet wat er gebeurd is. Dit komt omdat hij de vorige keer, na het eieren gooien, een flinke straf heeft gehad van zijn ouders. Zo mocht hij twee weken niet met zijn vriendjes spelen, niet sporten of andere dingen na school doen en niet op de tablet of televisie. Wij schrokken daar nogal van, want daar leert hij niks van en we vonden de straf best heftig. Dat willen we nu dus niet voor hem. Maar het is ook niet eerlijk dat hij er zonder gevolgen zo makkelijk vanaf komt. Nu zit ik dus met een dilemma: vertel ik aan de andere ouders wat hun kind heeft gedaan of hou ik het voor me?”

Dilemma: ‘Mijn 11-jarige wil een elektrische fiets om mee naar school te fietsen, wat zal ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.