Laura Saija
Laura Saija Columns 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Laura: ‘Mijn kleuter vertelde mij wie de baas is in huis’

“Met een vierjarige kleuter kom je altijd wel in grappige situaties terecht. Zo kwam ik er laatst achter wie er volgens mijn kleuter de baas is in huis.

Nietsvermoedend stond ik boodschappen uit te pakken in de keuken, toen het op een druilerige woensdagmiddag gebeurde.

Is papa of mama de baas?

Mijn kleuter was gezellig aan het kletsen en aan de eettafel aan het tekenen. Ik vroeg haar of ze het speelgoed in de woonkamer op wilde ruimen voordat haar broertje en zusje thuiskwamen. Dan kon ze daarna weer verder kleuren. Haar antwoord zal ik nooit vergeten.

‘Oké mama, jij mag dat wel zeggen. Als papa er niet is ben jij de baas, toch?’, zei ze met een wijs, belerend stemmetje. Verbijsterd stopte ik met het uitpakken van de boodschappen, hoorde ik dat nou goed? Ik was zo van mijn à propos dat ik niet wist wat ik moest zeggen, maar alleen maar heel hard kon lachen. Papa de baas? Hoe kwam ze hierbij?

We leven niet meer in de jaren nul. In deze gender neutrale wereld is papa zeker niet de baas in huis. In tegendeel. Helemaal niemand is de baas, want beslissingen worden samen gemaakt. En als er echt iemand als de ‘baas’ aangewezen zou moeten worden, ben uiteindelijk ik degene met de broek aan. Al zou hij zelf uiteraard hetzelfde zeggen.

Gezag ondermijnd

Waarom denkt mijn dochter dan dat hij de baas is? Toen ik op begon te letten, kwam ik ergens achter. Als moeder ben ik redelijk streng, als de kinderen iets niet mogen zeg ik resoluut ‘nee’ en blijf dan ook bij mijn standpunt. Zoals de meeste vaders die een dochter hebben, ontneemt hij zijn kleine meisjes niets. Wat blijkt? Als ik ‘nee’ heb gezegd, zegt papa alsnog ‘ja’.

Steeds vaker begon ik op te merken dat mijn gezag werd ondermijnd, omdat papa geen ‘nee’ kon zeggen tegen de meisjes. Als ik geen snoepje gaf, zaten ze even later alsnog met een chocolaatje in hun mond.

Niets door

Geen wonder dat papa als de baas werd bestempeld. Niet alleen verwerpt hij mijn uitspraken, ze mogen alles van hem. Dit was een gesprekje onder vier ogen waard. Vriendlief had natuurlijk totaal niet door dat het zo’n impact heeft als iets van mij niet mag, maar van hem wel.

Nu er wat veranderingen zijn doorgevoerd en er meer samenspraak is binnen het gezin, lijkt het erop dat niemand meer als de baas wordt aangewezen. Ik zal binnenkort even aan mijn kleuter vragen wie er volgens haar de baas is. Ik ben nu wel heel benieuwd naar het antwoord.

Over Laura Saija

De tropenjaren noemen ze het. Met haar drie kinderen van 4, 3 en 1 jaar oud zit Laura er middenin. De perikelen van het moederschap leveren haar dagelijks genoeg inspiratie op voor haar werk als redacteur bij Famme en J/M Ouders. Daarnaast is Laura gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken, yoga en het strand.

https://www.jmouders.nl/onderzoek-baas-gezin-vrouwen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.