Laura Saija
Laura Saija Gedrag 9 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo verminder je de schermtijd van kinderen in 6 stappen

In een wereld waar schermen overal zijn en iedereen er constant aan vast lijkt te plakken, hebben families overal ter wereld te maken met het gedoe van te veel schermtijd. Vooral als het gaat om hun kinderen.

Het is belangrijk om bewust de tijd te managen die kinderen voor schermen doorbrengen, zodat we ook af en toe wat quality time met de familie kunnen hebben.

Zo verminder je de schermtijd van kinderen in 6 stappen

We leggen uit hoe je de schemtijd binnen het gezin wat kunt verminderen en zo weer wat meer tijd met elkaar kunt doorbrengen.

Stap 1: een gezinsvergadering

Het verminderen van schermtijd is een uitdaging waar veel gezinnen mee te maken hebben. Het begint allemaal met een open gesprek, waarbij gezinsleden betrokken worden om samen een actieplan te maken. De vraag die centraal staat: waarom wil het gezin de schermtijd verminderen? Is het om meer quality time met de kinderen door te brengen, de negatieve effecten te ontwijken of gewoon om de zombie-blikken na uren Netflix?

Stap 2: een startdatum

Het tweede belangrijke punt in het actieplan is het vaststellen van een startdatum. Door een specifieke dag te kiezen, krijgen kinderen de gelegenheid zich voor te bereiden op de veranderingen en zich aan te passen aan de nieuwe levensstijl. Het dagelijkse schermtijdlimiet moet consequent worden gehandhaafd.

Stap 3: alternatieven bedenken

Een cruciale stap in het proces is het bieden van alternatieve activiteiten. Een voorbereide lijst met ‘dingen om te doen in plaats van schermtijd’ vergemakkelijkt de overgang voor kinderen die zich plotseling zonder scherm bevinden. Deze lijst kan eenvoudige items bevatten zoals sporten, buiten spelen en binnenactiviteiten.

Stap 4: scherm uit het zicht

Om verleidingen te vermijden, is het van belang om technologische apparaten uit het zicht te houden. Kinderen hebben vaak niet genoeg impulscontrole om de verleiding te weerstaan als het binnen handbereik ligt. Verplaats de apparaten naar een minder verleidelijke locatie. Met een tv is dat natuurlijk een beetje lastig, maar een tablet kan prima bovenop de kast.

Stap 5: helpen met spelen

Ouders spelen een actieve rol in het aanmoedigen van hun kinderen om te spelen. Soms moeten ouders zelfs de rol van spelcoach op zich nemen om kinderen te laten zien hoe leuk het kan zijn om hun verbeelding te gebruiken. Het is een kans om samen quality time door te brengen.

Stap 6: het goede voorbeeld geven

Een belangrijk onderdeel van deze verandering is zelf het goede voorbeeld geven. Ouders moeten zelf het goede voorbeeld geven door actief deel te nemen aan schermloze activiteiten. Dit versterkt niet alleen de nieuwe levensstijl, maar versterkt ook de relaties binnen het gezin.

Dít is de beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven volgens een schermtijdcoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.