Julia van Buuren
Julia van Buuren Mentale gezondheid 9 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Gemotiveerd en betrouwbaar: 8x de positieve kanten van perfectionistische kinderen

Is jouw kind niet snel tevreden en kan het volgens hem of haar altijd beter? Grote kans dat je kind perfectionistisch is. Ondanks dat dit soms lastig kan zijn voor je zoon of dochter (en voor jezelf), zijn er ook genoeg positieve eigenschappen die perfectionistische kinderen bezitten.

Perfectionistische kinderen streven naar perfectie en alles wat minder dan perfect is, is niet goed genoeg.

Hoge eisen stellen

Perfectionistische kinderen stellen hoge eisen aan zichzelf en zijn kritisch op zichzelf en de mensen om hen heen. Ze zijn niet snel tevreden met hun prestaties en willen het liefste de beste zijn. Hier komt ook stress en faalangst bij kijken, ze schamen zich als iets niet goed genoeg is en kunnen daardoor extreem lang bezig zijn met taken.

Gezonde en ongezonde perfectionisten

Volgens Joachim Stoeber, professor in de psychologie aan de universiteit van Kent, bestaan er adaptieve perfectionisten, oftewel gezonde perfectionisten en niet-aangepaste, ook wel ongezonde perfectionisten genoemd. Gezonde perfectionisten stellen wel hoge eisen aan zichzelf, maar kunnen het ook accepteren wanneer ze een fout maken.

Positieve eigenschappen

Wanneer perfectionistische kinderen leren omgaan met de druk en stress die bij perfectionisme komt kijken, zijn er genoeg positieve eigenschappen die ze succesvol kunnen maken in het leven.

Disclaimer: ieder kind is uniek, daarom zal ook niet ieder kind met perfectionisme (volledig) aan deze eigenschappen voldoen.

1. Gemotiveerd

Perfectionistische kinderen zijn gemotiveerd en doen er alles aan om hun doel te bereiken. Hun hoge motivatie zorgt voor een grote toewijding, ze zullen dan ook niet snel opgeven.

2. Harde werkers

Deze kinderen leveren geen half werk en werken dan ook hard om het best mogelijke resultaat te behalen.

3. Verantwoordelijk

Perfectionistische kinderen nemen alles wat ze doen serieus en voelen zich verantwoordelijk voor hun taken en het eindresultaat.

4. Betrouwbaar

Perfectionistische kinderen zijn betrouwbaar. Wanneer zij een taak toegewezen krijgen kun je er op rekenen dat deze goed wordt uitgevoerd. Waarschijnlijk nog nét een beetje beter dan dat je verwachtte.

5. Goed in organiseren

Deze kinderen houden vaak een goed overzicht van wat en wanneer er gedaan moet worden. Ze kunnen goed plannen en organiseren en zorgen dat alles geregeld wordt.

6. Discipline

Perfectionistische kinderen zijn vaak gedisciplineerd. Ze laten zich niet snel afleiden en kunnen zich goed focussen op wat ze willen bereiken.

7. Goed in problemen oplossen

Deze kinderen denken veel en diep na. Geen wonder dat ze vaak met de beste oplossingen voor problemen komen.

8. Langetermijnvisie

Perfectionistische kinderen kijken, in tegenstelling tot de meeste kinderen, niet alleen naar het directe resultaat. Ze richten zich vaak op langetermijndoelen en proberen daar elke dag aan te werken, zodat ze deze op een dag bereiken.

8x zo voorkom je dat je kind een people pleaser wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.