Gina Koninkx
Gina Koninkx Lichaam 3 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Last van acne tijdens de puberteit? Alles over de verzorging die deze huid nodig heeft

Alsof de puberteit nog niet genoeg ongemakkelijkheden met zich meebrengt, krijgen veel tieners ook nog eens last van acne. Het begint met wat kleine puistjes en mee-eters maar kan in sommige gevallen een vrij heftige vorm van acne aannemen. Alles over de verzorging de deze huid nodig heeft.

Acne tijdens de puberteit

Bijna alle pubers krijgen er op een zeker moment mee te maken: puistjes en mee-eters. Deze hormonale acne is heel normaal op deze leeftijd, maar dat maakt het niet minder vervelend.

Kinderen kunnen er enorm onzeker van worden en de huid kan ook ontzettend geïrriteerd aanvoelen. Daarom is de juiste verzorging erg belangrijk. Dr. Jetske Ultee heeft veel geschreven over huidverzorging en kwam met een overzichtelijk stappenplan voor tieners met acne.

1. De huid goed reinigen

Acne wordt veroorzaakt door dode huidcellen, een verhoogde talgproductie en de P.acnes bacterie. Vaak hebben deze tieners dan ook last van een vette huid. Goede reinigingsproducten zijn daarom belangrijk om de huid goed schoon te houden en ontstekingen te voorkomen. De producten die je bij de drogisterij in de schappen vindt, zijn vaak agressief en kunnen meer schade aanrichten dan het probleem oplossen of voorkomen. Laat scrubs en producten met alcohol sowieso links liggen.

Een acne-gevoelige huid heeft veel meer baat bij milde reinigingsproducten die de huid niet kapot maken. Het gezicht moet ‘s avonds altijd worden schoongemaakt (‘s ochtends voldoet lauw water). Dit kun je doen met een milde cleanser. Deze heb je voor een vettige huid maar ook voor de normale of droge huid. Kijk goed wat past bij de huid.

LEES OOK: Is jouw puber onzeker door jeugdpuistjes? Dit kun je als ouder doen

2. De juiste crèmes

Omdat de huid vaak erg droog aanvoelt na het douchen en/of het reinigen, is het belangrijk dat je een goede crème op de huid smeert. Het is in ieder geval belangrijk dat je elke dag met SPF smeert (factor 30 of factor 50), ja óók in de winter. Dit voorkomt veel schade van buitenaf en op de lange termijn. Laat de vette crèmes staan en kies voor een hydraterende dag- of nachtcrème.

3. Gebruik een exfoliant

Een exfoliant gebruik je om de dode huidcellen van je gezicht te verwijderen en sneller nieuwe (gezonde) huidcellen aan te maken. De exfoliant zorgt ervoor dat de poriën worden gereinigd waardoor je ontstekingen kunt voorkomen. Dit is anders dan een scrub want een exfoliant is een product op basis van zuren. Voor een huid met acne kies je een exfoliant met salicylzuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.