Redactie
Redactie Mentale gezondheid 29 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom schaamt mijn kind zich opeens tijdens het omkleden of douchen?

Opeens draait je kind zich om tijdens het omkleden, of hij doet de deur achter zich dicht als hij gaat douchen. Hij wil niet meer dat jullie hem in zijn blootje zien… Maar waarom schaamt je kind zich opeens tijdens het omkleden of douchten en wat moet je ermee?

Je kind is op een leeftijd gekomen dat hij (zij) een schaamtegevoel ontwikkeld heeft en dat kan ervoor zorgen dat jij hem niet meer naakt zal zien. Het is een heel normale fase en hoort bij de ontwikkeling van je kind.

Je kind schaamt zich met omkleden of douchen

Eigenlijk kan je niets anders dan de keuze van je kind te respecteren en hem lekker zelf laten douchen, afdrogen en aankleden. Ga er luchtig mee om, dan vermijd je ook ongemakkelijke momenten. Zowel voor je kind als voor jezelf.

Kinderen rond de leeftijd van 8 jaar zijn zich opeens heel bewust van zichzelf en van anderen. Hierdoor kunnen ze zich ongemakkelijk gaan voelen, vooral naakt. Uitkleden of douchen waar jij bij bent, gebeurt dan ineens niet meer. Maar houd ook in de gaten of ze het nog wel fijn vinden om jou in je blootje te zien. Geeft je kind aan dit liever niet te willen, houd hier dan ook rekening mee. Je hoeft niet nu panisch alles te bedekken als je kind per ongeluk binnen komt lopen in de badkamer, maar pak rustig een handdoek en sla die om je heen.

Praat over seksualiteit

Rond deze leeftijd is je kind misschien nog niet bezig met seksualiteit, maar erover praten kan geen kwaad. Juist niet! Door er veel en op een luchtige manier over te praten, weet je kind dat hij op latere leeftijd ook zonder schaamte bij je terecht kan voor vragen of adviezen. Vanaf een jaar of 12 verandert het lichaam van je kind en ook worden kids dan nieuwsgierig naar anderen. Blijf daarom die luchtige gesprekken houden en blijf betrokken bij je kind, ook al sluiten jullie de samen-naakt-zijn fase af.

Lees ook:

Seksuele voorlichting aan kinderen: 4 vragen aan de expert van Rutgers, hét kenniscentrum over seksualiteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.