Gina Koninkx
Gina Koninkx Hobby en sport 24 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom sporten in de sportschool niet goed is voor kinderen en dit pas vanaf een bepaalde leeftijd mag

Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk voor kinderen, dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Dat alles hangt natuurlijk samen met gezond en gevarieerd eten. Maar welke sport is nou geschikt voor kids, en welke vooral niet? Eigenlijk is vooral krachttraining in de sportschool beter om te skippen en dat heeft een belangrijke reden.

Krachttraining in de sportschool

Hoewel je zelf hartstikke lekker gaat op je uurtje in de sportschool, is het niet zo vanzelfsprekend dat je kids daar ook hun gang kunnen gaan. Hoewel sommige sportscholen een leeftijdsbeleid van 16 of zelfs 18 jaar hanteren, zijn er ook sportscholen waar je al welkom bent vanaf 12 jaar.

Steeds vaker zijn jonge kinderen (met name jongens) in de sportschool te vinden. Fitness, vooral krachttraining, blijkt niet alleen een populaire vorm van sport te zijn onder volwassenen. Ook pubers vinden het wel tof om in dat krachthonk te staan. Toch is dat slechter voor ze dan je wellicht denkt.

Steeds meer kinderen in de sportschool

Al in 2017 was een toename te zien van het aantal jongeren in de sportschool. En hoewel sporten heel gezond is, kan te veel en te zwaar sporten voor kinderen juist heel gevaarlijk zijn. Hun lichaam moet zich nog volop ontwikkelen en ze zitten in een groeifase.

Het grootste gevaar zit hem in het krijgen van blessures, met alle grote gevolgen van dien. Oefeningen moeten op de juiste manier worden uitgevoerd en in de juiste houding. Dat is belangrijk omdat je anders zware blessures kunt oplopen op de lange termijn. Kinderen weten vaak niet of ze de goede houding gebruiken omdat ze maar weinig coaching hebben gehad op die leeftijd. Hierdoor lopen zij sneller blessures op dan volwassenen en dit kan bijvoorbeeld groeiremming veroorzaken.

Tóch naar de sportschool

Wil jouw kind toch écht in de sportschool gaan sporten? Laat hem of haar dan alleen sporten met persoonlijke begeleiding van een coach. Zo’n coach helpt bij het uitvoeren van de oefeningen en kijkt naar wat jouw kind aankan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.