Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 20 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Groeispurt bij je kind: zo herken je het bij je zoon of dochter

Als moeder herken je het vast. Je legt je kind in bed en je zou de volgende dag zweren dat hij of zij is gegroeid. Kan best kloppen: Kinderen groeien in verschillende fases van hun levens schoksgewijs. De vraag is dan natuurlijk hoe zo’n groeispurt herkent?

We geven er antwoord op!

Groeispurt herkennen

Veel ouders merken een groeispurt pas op als deze zich al heeft voorgedaan. Kleding past niet meer en kinderen klagen over schoenen die te klein zijn. Toch kan je groeispurten herkennen bij je kind.

Merk je bijvoorbeeld dat je kind meer eet? Dat de porties groter worden, of dat er tussen maaltijden door meer wordt gesnackt? Dit kan duiden op een groeispurt. Het is zeker tijdens deze fases belangrijk dat je kind gezond eet. Zorg er altijd voor dat er genoeg noten, volkoren brood en eiwitrijk voedsel in huis is, zoals eieren, mager vlees en groente.

Ook kan de slaapcyclus van een kind je meer vertellen over een eventuele groeispurt. Slaapt je kind meer dan normaal? Of merk je dat hij of zij vaker dutjes doet tussendoor? Dat is een teken dat het lichaam rust nodig heeft om te groeien. Het probleem met langer slapen, is dat pubers juist vaak geneigd zijn niet genoeg rust te nemen. Ze blijven graag langer op, terwijl dat niet is wat het lichaam nodig heeft. Probeer hier in te sturen.

Leeftijd

De grootste stappen wat betreft groeien doen zich voor in de eerste twee jaar en op de leeftijd tussen 11 en 16. Meisjes zijn hierin sneller. Bij hen kan een groeispurt zich al voordoen vanaf 10 of 11 jaar. Bij jongens begint dit meestal een jaar of 3 later. Gemiddeld genomen tussen 13 en 16 jaar.

Groeipijn

Hoewel nooit wetenschappelijk aangetoond, is een groeipijn een bekend fenomeen. Omdat de botten in een sneller tempo groeien, komen de spieraanhechtingen onder druk te staan. Het kan een hele nare, aanhoudende doffe pijn veroorzaken. Groeipijn uit zich voornamelijk in de bovenbenen, knieën, hielen en kuiten. Groeipijn kan zich al vanaf het derde levensjaar voordoen, maar piekt meestal tussen 8 en 12 jaar oud.

Het is belangrijk dat kinderen blijven bewegen als ze last hebben van groeipijn, maar tijdens perioden met meer klachten wordt intensief sporten afgeraden. Dit zou een te grote belasting kunnen zijn voor spieren en gewrichten. Het dagelijks stretchen van de probleemgebieden kan helpen. Het af en toe slikken van ibuprofen of aspirine kan verlichting geven, maar een zachte massage en warmte kompressen op de pijnlijke gebieden kunnen net zo- al dan niet effectiever zijn.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ncj

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.