Gina Koninkx
Gina Koninkx Eten en Voeding 17 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom samen koken met je kinderen zo ontzettend leerzaam voor ze is

Hoewel er natuurlijk vaak momenten zijn dat je liever alleen in de keuken staat – want: minder rommel en het gaat drie keer zo snel – is het toch goed om samen te koken met kinderen. Niet alleen kan dit het probleem van moeilijke eters oplossen (lees snel verder) het is ook nog eens ontzettend leerzaam.

Samen koken met kinderen

Kindjes die van jongs af aan in de keuken staan met hun ouders leren daar enorm veel van. Zo leren ze over een gezonde eetstijl en de basis van het koken. Het is goed om tenminste regelmatig samen met kinderen te koken want daar plukken zij (en jullie) de vruchten van.

1. Minder moeilijke eters

Wist je dat kids geneigd zijn veel makkelijker te eten als ze hebben meegeholpen? Niet alleen hebben ze mee de keuze gemaakt over wat jullie gaan eten (dat begint al bij het samen boodschappen doen in de supermarkt), ze hebben je ook nog eens mogen helpen. En wie wijst z’n zelfgemaakte boontjes nou toch af? Juist, kids.

2. De basis van het koken

Je kent ze wel, jochies van 17 jaar die voor het eerst op kamers gaan in de grote stad en zelfs het koken van een ei niet voor elkaar krijgen. Er zijn behoorlijk wat kids die wanneer zij ouder worden geen idee hebben hoe ze zelf een fatsoenlijk gerecht in elkaar kunnen flansen.

En een simpel recept namaken kunnen we (bijna) allemaal, maar weten welke smaken goed bij elkaar passen en weten wat je kunt maken van overgebleven restjes, lukt bijna niemand. Zonde, want als je dit van jongs af aan doet met kinderen is de kans enorm dat zij dit goed kunnen.

3. Gezonde eetstijl

Het begint al bij het doen van de boodschappen. Maak thuis samen een lijstje en laat je kind zelf bedenken welke groenten hij of zij wil eten. Natuurlijk wel realistisch, op alleen komkommer teren we niet. Je kunt ervoor kiezen vijf producten aan te wijzen waarvan er drie gekozen moeten worden.

LEES OOK: 5 x gewoontes waardoor je kind gezond zal leren eten

Samen koken met kinderen zorgt ervoor dat zij zich bewust worden van voedzaam eten maar leert hen ook de verschillen tussen biologische producten en niet-biologische producten. Zorg ervoor dat jij zelf beschikt over een gevarieerd aantal recepten (en nee, dat hoeft écht niet duur te zien). Al met al hebben je kids er enorm veel baat bij als zij van jongs af aan in de keuken staan met jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.