Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 2 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Duimt je kind? Zo help je haar ervan af

Duimen. Kinderen beginnen ermee als baby vanuit een zuigbehoefte. Maar wanneer het tijd is om ermee te stoppen, kun je de duim, in tegenstelling tot de speen, niet echt afpakken. Maar hoe kun je je kind toch het duimen afleren?

Duimen geeft kinderen een gevoel van rust, zekerheid en vertrouwen. Vaak is het een inslaapritueel geworden waarbij je kind zich prettig bij voelt, of een go-to wanneer je kind moe of verdrietig is. Het gaat dan ook veelal onbewust en dat maakt het wat lastiger om je kind het af te leren.

Wanneer je kind zo’n drie jaar oud is, wordt het vanuit logopedische overwegingen wel wijs om te beginnen met duimen afleren. Maar hoe pak je dat het handigst aan?

Stap voor stap duimen afleren

Je kunt natuurlijk moeilijk van de een op de andere dag het duimen verbieden, die duim zit immers aan de hand van je kind. Daarom kun je duimen afleren het beste stap voor stap doen. Begin met deze stappen:

Stap 1: Timing

Kies een rustige periode uit. In een drukke periode of een periode met veel spannende dingen voor een kind zal het afleren van het duimen extra moeilijk zijn.

Stap 2: Uitleggen

Bespreek met je kind waarom het duimzuigen afgeleerd moet worden. Motivatie van het kind is heel belangrijk om het te doen slagen! Bedenk samen de voordelen van niet meer duimen.

Stap 3: Maak een plan

Maak samen een plannetje om het te laten lukken. Laat je kind zelf meedenken en keuzes maken. Er zijn verschillende manieren om duimen te voorkomen, denk aan:

  • pleister om de duim doen
  • want of handschoen aantrekken
  • vingerpoppetje over de duim
  • knuffel als vervanging

Stap 4: Beloning

Bedenk hoe jullie het gaan vieren als het je kind lukt om het duimen af te leren. Dit kan motiveren om – hoe moeilijk het ook is – toch zijn of haar best te doen. Beloof liever geen cadeau, maar bijvoorbeeld een leuk avondje met lekker eten, drinken en spelletje, of met z’n allen iets leuks doen.

Stap 5: Het kost tijd

Leg je kind uit dat het tijd kost en besef dit zelf ook. Zorg ervoor dat jullie als ouders het proces ook even echt goed ondersteunen. Ga een paar keer kijken na het naar bed brengen, houd bij wanneer en hoelang het al lukt en geef goed complimenten. Stel eventueel plannetjes bij. Dan moet het lukken!

Hoe help je je kind herinneren?

Wanneer je dit hebt gedaan is het duimen natuurlijk niet zomaar afgeleerd. Omdat het onbewust gebeurt zal je kind toch regelmatig die duim weer in de mond steken. Maar constant erbovenop te springen wanneer je kind begint te duimen, kan voor stress zorgen.

Deze tips kunnen je helpen een handige manier te vinden om je kind eraan te herinneren.

1. Geheugensteuntje

Hang een geheugensteuntje naast zijn hoofdkussen bij het bed, of een plek waar je kind het liefst duimt. Kijk er samen naar voor het slapen gaan. Dit kan bijvoorbeeld een sticker, tekening of tekstje zijn.

2. Codewoord?

Spreek af wat jullie kunnen zeggen bij het naar bed gaan om je kind te helpen herinneren. Vaak vinden kinderen een geheim codewoord of gebaar heel leuk.

3. Afleiding

Bedenk samen hoe je je kind het best kunt afleiden wanneer hij of zij het even moeilijk vindt. Is er bijvoorbeeld een dier, persoon of held waar je kind graag aan denkt? Een voorbeeld van iemand waar je kind tegenop kijkt en die het ook is gelukt om te stoppen met duimen?

Wat als het even niet lukt?

Het gaat natuurlijk niet altijd in een keer goed. Sterker nog, dat zijn de uitzonderingen. Dus wanneer het duimen afleren even niet lukt kun je deze dingen proberen.

  • Spreek af dat je ‘s avonds of ‘s nachts een paar keer komt kijken wanneer je kind in bed ligt, en zo nodig het codewoord fluistert als hij of zij nog niet slaapt.
  • Slaapt je kind wel (met duim) dan kun je deze uit zijn mond halen en de lippen zacht dichtdrukken en de kin iets omhoog duwen.
  • Is het niet gelukt, dan is het jammer. Leg uit dat het tijd kost, dat geeft niks. Bestraffen of bestraffend toespreken heeft geen zin. Beloon je kind voor elk stapje wat wel lukt. ‘Om acht uur keek ik en toen duimde je nog niet, knap hoor!’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.