redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Afleren duimen

antwoord

Duimen geeft kinderen een gevoel van rust, zekerheid en vertrouwen. Het voor jullie zoon waarschijnlijk een inslaapritueel geworden waar hij zich prettig bij voelt. Het gaat inmiddels onbewust, wat het lastiger maakt om het af te leren. Hij is nu wel op een leeftijd dat hij zal begrijpen wat de gevolgen zijn van nog langer op zijn duim zuigen.

Stap voor stap duimen afleren

Stap 1:
Kies een rustige periode uit. In een drukke periode of een periode met veel spannende dingen voor een kind zal het afleren van het duimen extra moeilijk zijn.

Stap 2:
Bespreek met je zoontje waarom het duimzuigen afgeleerd moet worden. Motivatie van het kind is heel belangrijk om het te doen slagen! Bedenk samen de voordelen van niet meer duimen. 

Stap 3:
Maak samen een plannetje om het te laten lukken. Laat hem zelf meedenken en keuzes maken. Er zijn verschillende manieren om duimen te voorkomen, denk aan:

  • pleister om de duim doen
  • want of handschoen aantrekken
  • vingerpoppetje over de duim
  • knuffel als vervanging

Hoe help je hem herinneren?

  • Hang een geheugensteuntje naast zijn hoofdkussen bij het bed. Kijk er samen naar voor het slapen gaan (een sticker, tekening, tekst).
  • Spreek af wat jullie kunnen zeggen bij het naar bed gaan om hem te helpen herinneren. Vaak vinden kinderen een geheim codewoord of gebaar heel leuk. 
  • Aan welk dier, persoon, held kan je zoontje denken als hij het moeilijk vindt? 

Wat als het even niet lukt?

  • Spreek af dat jullie een paar keer komen kijken en zo nodig het codewoord fluisteren als hij nog niet slaapt.
  • Slaapt hij wel (met duim) dan kunnen jullie deze uit zijn mond halen en zijn lippen zacht dichtdrukken en de kin iets omhoog duwen.
  • Is het niet gelukt, dan is het jammer. Leg uit dat het tijd kost, dat geeft niks. Bestraffen of bestraffend toespreken heeft geen zin. Beloon hem voor elk stapje wat wel lukt. ‘Om acht uur keek ik en toen duimde je nog niet, knap hoor!’ 

Stap 4: 
Bedenk hoe jullie het gaan vieren als het hem lukt om te stoppen met duimen. Dit kan hem motiveren om – hoe moeilijk het ook is – toch zijn best te doen. Ik zou geen cadeau beloven, maar een leuk avondje met lekker eten, drinken en spelletje, of met z’n allen iets leuks doen. 

Stap 5: 
Aan de slag! Leg uit dat het tijd kost en zorg ervoor dat jullie het proces ook even echt goed ondersteunen. Ga een paar keer kijken na het naar bed brengen, hou bij wanneer en hoelang het al lukt en geef goed complimenten. Stel eventueel plannetjes bij. Dan moet het lukken!

Succes!

Reageer op artikel:
Afleren duimen
Sluiten