Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 31 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Review Air Up: te dure waterfles of is het de hype waard?

Als je kinderen hebt, dan kan de Air Up-hype je bijna niet zijn ontgaan. Het is dé waterfles waarmee ieder kind op school gezien wil worden. Maar is hij het geld waard? Wij geven je onze eerlijke mening in deze review over de Air Up.

Laten we bij het begin beginnen, want voor wie er nog nooit van heeft gehoord, wat is een Air Up eigenlijk?

Air Up review

Air Up is een merk van gearomatiseerde waterflessen die, volgens hen, “een unieke en innovatieve manier bieden om smaken te ervaren zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen of calorieën.” Het concept achter Air Up is dat in plaats van de smaken rechtstreeks aan het water toe te voegen, ze een speciale flessendop gebruiken met een geurige pod. Wanneer je een slok neemt van de fles, draagt de lucht die je door de dop inhaleert de geur van de gekozen pod, waardoor je brein het water waarneemt alsof het die smaak écht heeft. Er zijn verschillende geurpods te krijgen, variërend van fruitsoorten tot frisdranken. Eén pod geeft ‘smaak’ aan zo’n 5 liter water. Daarna neemt de geur af en dien je een nieuwe pod te gebruiken.

Te dure waterfles of de hype waard?

Laten we beginnen met iets waar veel ouders over zullen struikelen. De fles is namelijk behoorlijk duur, de prijs van één fles begint bij 29,95 euro. Daar moet je dan nog verplicht één set smaakpods bij nemen van minimaal 5,99 euro, wat de totaalprijs van een nieuwe fles op minimaal 35,98 euro brengt. Niet goedkoop voor een waterfles.

Bovendien moeten de smaakpods na 5 liter water worden vervangen. Stel dat je één liter water per dag drinkt, dan doe je dus maar 5 dagen met een smaakpod. Dat betekent dan weer dat je per maand zo’n 6 smaakpods gebruikt. Kosten (in dit geval): minimaal 11,98 euro per maand.

De voor- en nadelen van een Air Up

Maar goed, om een review te kunnen geven over de Air Up, moeten we hem natuurlijk wel testen. Wij haalden een fles in huis met een paar verschillende smaakpods. Waaronder de Cherry Kola en Bosvruchtenpods. Wat je dan dus krijgt is een vrij grote waterfles, van 650 milliliter, en per verpakking drie smaakpods. Mijn dochter van 9 en zoon van 11 waren door het dolle heen toen de fles werd bezorgd en konden niet wachten om de Air Up te proberen.

Zo gezegd, zo gedaan. De kinderen vonden het helemaal geweldig en vonden vooral de Cherry Kola erg lekker. Zij vonden ook dat je de smaak echt kon proeven door de pods te gebruiken. Zelf had ik dat gevoel minder. Ja, de smaakpods ruiken heel sterk naar de gekozen smaak, maar de overdracht naar de smaak naar mijn mond was bij mij minimaal. Misschien werkt mijn neus al minder goed dan die van de kinderen, smaakbeleving is immers voor iedereen anders, maar hier waren we het dus niet helemaal over eens. Voor mijn partner en ouders, die ook even mochten testten, gold hetzelfde. De smaakoverdracht was minimaal.

Toch ben ik niet geheel ontevreden met de Air Up. Voornamelijk omdat mijn kinderen er gek op zijn. Of ze het nu wél of niet proeven, ze vinden het leuk om water te drinken uit een Air Up. Dat zorgt er dus voor dat ze veel gemakkelijker en meer drinken. Zonder dat je moet zwichten voor zoete en ongezonde limonades of frisdranken. Ze nemen de fles ook graag mee naar school en vragen niet meer om pakjes of limonade. Enige wat je je wel kunt afvragen, is of het goed is om kinderen alleen maar water met een ‘smaakje’ te leren drinken.

Een nadeel vind ik ook dat de fles vrij groot en zwaar is in de schooltas en ook de neiging heeft om te lekken. Het is voor kinderen namelijk best lastig om de fles goed af te sluiten.

Dus nog even de voor- en nadelen van de Air Up op een rij:

Voordelen van Air Up

  • Kinderen vinden de fles leuk en nemen hem graag mee.
  • Kinderen vinden de smaakjes lekker en drinken daardoor meer water.
  • De fles is herbruikbaar.

Nadelen van Air Up

  • De prijs is aan de hoge kant en je moet vaak nieuwe pods kopen.
  • Niet voor iedereen is de smaakervaring hetzelfde.
  • De fles is vrij groot en zwaar.
  • De fles kan gaan lekken.

Nu is het aan jou om de voordelen af te wegen tegen de nadelen.

5 slimme manieren om gehydrateerd te blijven tijdens deze hitte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.