Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Scheiden 5 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel alimentatie moet je per kind betalen of ontvangen?

Wanneer jij en je partner besluiten te scheiden heeft dat allerlei gevolgen voor de rest van het gezin. Zo zal ook de financiële situatie veranderen. Je wil daarom precies weten hoeveel alimentatie je per kind moet betalen of ontvangen.

Als jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan, zal dat financiële gevolgen hebben. Je zult samen met je (ex)-partner moeten afstemmen hoeveel alimentatie je per kind moet betalen of ontvangen. Na het afstemmen van het bedrag zal een rechter dit bedrag goed- of afkeuren.

Alimentatie per kind

De alimentatie per kind moeten jullie als ouders dus zelf bepalen. Dat kan best moeilijk zijn. Voorheen woonden jullie waarschijnlijk als gezin in één huis waarbij de kosten verspreid werden in één huishouden. Na de scheiding zal de situatie zijn veranderd, waardoor het lastig kan zijn om te berekenen wat ieder kind nu eigenlijk precies kost. Over het algemeen geldt dat het oudste kind duurder is dan de jongere kinderen. Daarbij is het bedrag inkomensafhankelijk, waardoor er niet één kant- en klaar lijstje bestaat dat toepasbaar is op ieder gezin.

NIBUD, Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, biedt hulp bij het berekenen van de kosten per kind. Dit instituut heeft een systeem ontwikkeld waarbij je precies kunt uitrekenen hoeveel ieder kind kost. Hierbij wordt rekening gehouden met het netto inkomen per gezin en de leeftijd van kinderen.

Het is daarbij handig om te weten dat de alimentatie aan kinderen voorrang krijgt op de alimentatie op de partner. Met andere woorden: de prioriteit ligt bij de alimentatie aan de kinderen. Volgens NIBUD moet iemand tenminste 25.000 euro verdienen om naast de alimentatie aan kinderen óók de partneralimentatie te betalen.

Voorbeeld van een modaal gezin

Laten we een voorbeeld nemen van een gemiddeld gezin. Dit gezin heeft een modaal inkomen en bestaat naast vader en moeder uit twee kinderen. Volgens NIBUD kost een kind per maand ongeveer 400 euro. De rechtbank zal volgens allerlei berekeningen en rapporten uitkomen op de alimentatie per kind rond 140 euro per maand. Dit kan natuurlijk verschillen; meestal liggen de bedragen voor alimentatie tussen 100 euro en 500 euro per kind per maand.

Alimentatie vanaf achttien jaar

Tot je kinderen achttien jaar zijn, zal jij de alimentatie voor je kinderen betalen of ontvangen van je ex-partner. Wanneer je kind echter achttien jaar wordt, heeft hij recht om dit bedrag zelf te ontvangen. Als je kind ondertussen een bijbaantje heeft en zelf dus ook geld verdient, zal het bedrag aangepast worden.

Alimentatie tot 21 jaar

Over het algemeen geldt dat een kind tot zijn 21e jaar recht heeft op alimentatie. Vanaf een kind 21 jaar of ouder is, zal het niet meer nodig zijn om als ouder alimentatie te betalen of ontvangen. Hier zitten echter een aantal uitzonderingen op. Wanneer je kind bijvoorbeeld gehandicapt is en niet alleen kan wonen of extra kosten nodig heeft, kan het zijn dat je meer alimentatie moet betalen of ontvangen.

Wijziging alimentatie

Ten slotte is het goed om te weten dat de alimentatie ieder jaar verandert. Dit komt door de loonstijgingen. In november wordt aangekondigd met hoeveel procent de alimentatie zal stijgen. Deze veranderingen zullen vervolgens per 1 januari van het opvolgende jaar van toepassing zijn.

Dit zijn de effecten van een scheiding op jouw kind, volgens een psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.