Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Eropuit 29 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Ga je alleen met je kinderen op vakantie? 7 tips

Misschien ben je gescheiden of wil je gewoon sowieso eens alleen met de kinderen op vakantie. Maar hoe pak je het aan? Hieronder geven we 7 tips!

Alleen op vakantie met de kinderen! 7 tips

Alleen met de kinderen op vakantie kan heel erg leuk zijn. Je leert elkaar beter kennen en omdat je met elkaar in nieuwe situaties stapt, en er geen andere ouder is, moet je die ook samen oplossen. Zo kan het super zijn om samen de tent op te zetten, uit te zoeken hoe de route loopt (als ze al wat ouder zijn) of waar alle inventaris van het huisje zich precies bevindt. Als de een dan wil koken, of de ander alles wil organiseren in de tent, laat ze lekker.

Kinderen vinden het heerlijk om verantwoordelijkheid te nemen en een vakantie en een huisje of tent of caravan of hotelkamer zijn zo klein en behapbaar, dat ze heel makkelijk dingen oppakken. Waar je ze thuis moet aansporen om iets te doen, hebben ze hier hun deel van de tent meteen op orde en gaan met plezier boodschappen doen in het winkeltje om hun Frans te oefenen.

De kinderen en jij kunnen echt als team op avontuur. Maar er zijn natuurlijk wel wat dingen die het soms ook lastig maken, of eenzaam. (Als je met pech langs de weg staat, dan moet jij het toch echt oplossen, of als je de boot mist, of als er iets anders grondig misgaat).

Daarom deze tips:

1. Ga je voor het eerst? Houd het behapbaar!

Ga bijvoorbeeld niet te ver weg, maar blijf in Nederland. Er zijn campings waar veel andere eenoudergezinnen komen, zoals De Blauwe Haan in Uffelte. En er zijn er nog meer.

2 Kies voor een georganiseerde één-oudervakantie

Wil je wat verder weg, maar toch de gezelligheid van andere single ouders, ga dan bijvoorbeeld met Estivant weg, of kijk eens hier..

3. Zorg voor speelkameraadjes ter plekke

Meestal zijn die er wel, maar het is wel goed om erop te letten, dan is het voor jou ook makkelijker. Ook een goed idee: samen met een vriend of vriendin gaan die ook alleen met de kinderen weg wil. Zeker als het tussen jullie en tussen jullie kinderen klikt ben je verzekerd van een fijne vakantie!

4. Bereid je goed voor!

Bedenk een budget van wat je wil uitgeven en houd je daar ook aan. Soms kun je al kaartjes van tevoren via internet kopen voor attracties. Dat kan enorm schelen.

5. Maak het jezelf gemakkelijk.

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Je bent alleen met de koters op stap, dus het hoeft niet allemaal volgens het boekje. Ik herinner me aanvaringen met mijn dochter die op een camping met alleen maar Nederlanders, pertinent weigerde om onder de douche te gaan, maar alleen in een babybadje wilde. Ze was daar in mijn ogen al lang te groot voor en vond het onzin.

Zo hadden we wel meer aanvaringen midden op de camping, ze gooide bij alles haar kont tegen de krib.  Ik zag het op een gegeven moment echt niet meer zitten (schaamde me ook voor de anderen op ons veldje). In uiterste nood belde ik mijn vader. Hij zei: “Jij hebt ook vakantie, beweeg maar gewoon met haar mee. Opvoeden doe je maar weer als je thuis bent.” Het was precies wat ik moest horen. Op vakantie in je eentje mag je het best wat meer laten waaien.

Dat betekent ook misschien niet altijd gezond eten, maar soms lekker voor frietjes gaan. En, ook een tip: als je op de terugweg bent en je moet nog een flink eind rijden, laat alles in de auto en boek voor de nacht een airbnb. Heel leuk om via Airbnb’s naar huis af te zakken. Jullie slapen elke avond in een ander bed, je komt bij mensen thuis in het land waar je bent en alle meuk van de vakantie blijft lekker in de auto.

6. Leg jullie herinneringen vast!

Aan mijn dochters merk ik dat de herinneringen van onze vakanties, regelmatig nog terugkomen aan tafel. We hebben van alle vakanties dan ook een vakantieboek gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met Polarsteps. We zitten er nog regelmatig in te kijken en herinneringen op te halen.

7. Als je je eenzaam voelt, bel een vriend of vriendin of zoek contact

Soms is het gewoon zwaar, alleen constant de kar trekken (letterlijk, soms) en de boel overzien. Altijd de enige volwassene zijn. Zeker als je een wat uitdagender vakantie hebt gekozen, is dat soms even genoeg geweest. Bellen met een goede vriend of vriendin om je hart te luchten helpt enorm! Gewoon even tegen een andere volwassene aanpraten in de buurt kan ook helpen. Doen!

30 low-budget zomeractiviteiten voor in de vakantie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.