Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 30 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Vind je kind het spannend om naar de volgende klas te gaan? Dit helpt

Veel kinderen vinden het spannend om na de zomervakantie naar een hogere klas te gaan. Ook al blijft de samenstelling van de klas meestal gelijk, het is toch een volgende stap en meestal staat er een andere juf of meester voor de klas.

Om de overgang zo relaxed mogelijk te maken voor je zoon of dochter, kan je de volgende adviezen toepassen. Maar een klein beetje gezonde spanning, dat blijft altijd.

Luisteren

Komt je kind bij je met verdriet, spanning of stress voor de overgang naar de volgende klas of misschien wel een andere school? Luister dan naar je kind en erken zijn gevoelens.

Probeer het niet te veel te relativeren, want je kind zal het toch zelf moeten ervaren om te weten dat het heus wel mee valt. Neem even de tijd om zijn verhaal aan te horen en leef je in, zodat hij weet dat zijn emoties er mogen zijn en hij altijd bij je terecht kan daarmee.

‘Mijn zoon vindt geen aansluiting op school, hoe kan ik hem helpen?’

Waar komt de spanning vandaan?

Kan je achterhalen waar de spanning bij je kind vandaan komt? Kent hij de juf of meester niet? Komt je kind in een groep met kinderen die hij niet kent terecht. Is de nieuwe klas in een ander gebouw? Door vragen van hem te beantwoorden haal je al snel de ergste spanning weg.

Neem een kijkje bij de nieuwe klas

In de zomervakantie kunnen jullie alvast eens gaan kijken door de ramen van de nieuwe klas, zodat je kind in ieder geval weet hoe zijn toekomstige plek eruit ziet.

Kind chagrijnig na een schooldag? 5 tips om zijn humeur te verbeteren

Geef iets vertrouwds mee

Jongere kinderen kan je een klein knuffeltje meegeven bijvoorbeeld, of iets anders vertrouwds waar ze wat troost uit kunnen halen. Bij oudere kinderen kan je een lief briefje in hun broodtrommel doen.

Geef het aan bij de leerkracht

De meeste kinderen zullen zo’n eerste dag na de zomervakantie weer spannend vinden. Is je kind erg zenuwachtig, dan kan je dit even aangeven bij de leerkracht die je kind dan even wat extra in de gaten kan houden.

https://www.jmouders.nl/gaat-je-kind-naar-een-andere-school-met-deze-7-tips-bereid-je-hem-of-haar-voor/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.