Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 13 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Kind chagrijnig na een schooldag? 5 tips om zijn humeur te verbeteren

Je kent het vast wel: dat je thuiskomt na een lange dag werken, helemaal nergens voor in bent en een beetje een pesthumeur hebt. Er hoeft niet eens een specifieke aanleiding voor te zijn, soms kan zo’n bui gewoon ontstaan. Zo kan het ook bij kinderen die uit school komen. Ze hebben de hele dag aandachtig geluisterd en met vriendjes gespeeld maar dan komt je kind chagrijnig uit school. Wat te doen? Wij hebben vijf tips.

Vraag je weleens aan je kind hoe de schooldag was en krijg je dan niet meer dan wat gemopper terug? Ze hebben geen zin om hun huiswerk te maken. Ze willen niet een echt goed gesprek met je aangaan. En het avondeten vinden ze ook al niet te pruimen. De kinderen die vol energie en opgetogen thuiskomen zijn soms alleen maar in films en series terug te zien in plaats van in je eigen huis.

Dit kun je doen als je kind chagrijnig uit school komt

Naast dat school leuk en leerzaam is, kan het ook veel van een kind vragen. Gedurende de schooldag kan er van alles gebeuren wat ervoor zorgt dat je kind chagrijnig thuiskomt. Natuurlijk kunnen ze (als ze wat ouder zijn) even naar je appen dat het niet lekker gaat. Maar meestal kun je er pas volledig voor ze zijn na schooltijd. Dit is goed omdat ze op die manier zelf problemen leren oplossen, maar in eerste instantie kan dat natuurlijk wel zorgen voor irritatie. Daarnaast zit een kind op school uren achter elkaar stil te luisteren naar de leerkrachten en opdrachten te maken. En kan hij niet zelf bepalen wanneer hij even pauze neemt. Het zorgt voor een goed ritme, maar dit vraagt ook veel van de energie van je zoon of dochter.

Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je kind niet bepaald het zonnetje in huis is zodra hij thuiskomt uit school. Met de volgende tips kun je ervoor zorgen dat je kind die rottige schooldag of dat slechte humeur achter zich kan laten.

1. Houd een snack achter de hand

Ken je het begrip ‘hangry’ al? Het is een combinatie van hunger en angry, honger en boos dus. Een lege maag kan zorgen voor een chagrijnig gevoel en bijbehorend gedrag. Wie weet heeft je kind simpelweg trek als hij zich kribbig gedraagt. Geef een kleine snack zodat je zeker weet dat het avondeten later ook nog wordt opgegeten. Een kleine gezonde snack zoals wat fruit of groente kan al volstaan.

‘If you’re moody, shake your booty’ en andere tips om je chagrijnige puber op te vrolijken

2. Schenk aandacht als je kind chagrijnig uit school komt

De geïrriteerde houding van je kind kan ook een uiting zijn van een onderliggend probleem. Probeer er ondanks de starre houding toch over te praten. Vooral als je merkt dat je kind er wel vaker last van heeft. Misschien zit hem iets dwars, speelt er iets op school of voelt hij zich buitengesloten door de groep. Lukt het echt niet om in gesprek te gaan? Erken de gevoelens, spreek naar je kind uit dat je merkt dat er iets aan de hand is en dat het niet nu besproken hoeft te worden, maar dat je er wel voor hem bent. Het kan zomaar zo zijn dat hij er dan op een ander moment zelf mee komt.

3. Samen ontspannen

Na een dag lang luisteren, sommetjes maken en nieuwe kennis opdoen, kan je kind gewoon toe zijn aan ontspanning. Laat je kind bijvoorbeeld een half uurtje later z’n huiswerk maken dan normaal. In dat extra half uurtje wordt de overgang tussen net uit school komen, thuis zijn en huiswerk maken iets minder abrupt. Zo kan hij even ontladen door rustig een boekje te lezen, een spelletje te spelen of samen met jou op de bank te hangen. Daarna kan hij weer geconcentreerd huiswerk maken. En hé, dat mag je ook meteen als een momentje voor jezelf inboeken.

4. Creatieve afleiding

Door je kind z’n creativiteit als uitlaatklep te laten gebruiken, kan hij ontladen na een schooldag. Leg alvast wat tekenspullen en knutselspullen klaar zodat hij de leukste creaties kan maken bij thuiskomst. Wil je de creativiteit meer stimuleren in de opvoeding? Op deze manier lukt het.

5. Even lekker rennen

Sporten is een echte mood-booster, door alle gelukshormonen die aangemaakt worden wanneer je sport. Dit kan dus goed werken als je kind chagrijnig uit school komt. Motiveer je kind om na schooltijd ook voldoende te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door hem in te schrijven bij een sportclub. Maar ook door samen actief te zijn door te gaan fietsen of samen te voetballen. Zo heb jij ook meteen de dagelijkse portie lichaamsbeweging te pakken en geef je het goede voorbeeld.

Is je kind chagrijnig? Op deze manieren krijg je hem weer aan het lachen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.