Gina Koninkx
Gina Koninkx Pubergedrag 3 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

‘If you’re moody, shake your booty’ en andere tips om je chagrijnige puber op te vrolijken

Er wordt weer eens keihard met de deuren gesmeten, een jas op de grond gegooid en als klap op de vuurpijl krijg je ook nog het verwijt dat je je nergens mee moet bemoeien naar je hoofd geslingerd. Lekker dan. Pubers kunnen knap lastig zijn, al helemaal als ze geen goede bui hebben. Zo handle je een chagrijnige puber.

Een chagrijnige puber opvrolijken doe je zo

Alle eenheden paraat? Klaar om het domein (lees: kamer) van je puberzoon of -dochter te betreden. Zó ga je om met een chagrijnige puber, en vrolijk je hem of haar in het beste geval ook nog eens op.

1. Bied een luisterend oor

Kun jij je nog verplaatsen in jezelf als puber? Het leven was echt pittig en al die lichamelijke veranderingen hielpen ook niet echt mee. Het is onvermijdelijk dat je kids gaan puberen en hoewel dat ook voor jou vermoeiend is, kun je het ze echt niet kwalijk nemen.

Geef vaak genoeg aan dat je er altijd voor ze bent en dat je er altijd bent om naar ze te luisteren. Dat er dan af en toe wordt gesnauwd moet je soms maar een beetje voor lief nemen. Belangrijk is dat je kids voelen dat jij er als ouder altijd bent, dan komen ze vanzelf naar je toe – ook als ze chagrijnig zijn.

LEES OOK: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek

2. Met humor

Misschien zit je chagrijnige puber er niet altijd op te wachten, maar met humor kun je een heel eind komen. Al moet je eerst door een hoog opgetrokken muur heen boren, met een paar grapjes toon je vanzelf weer een lach op het gezicht van je kind.

3. Toon empathie

Een lastige hoor als je zelf ook last hebt van de stemmingswisselingen van je kind. Het ene moment is alles koek en ei en het volgende moment ben je echt een stomme moeder. Geef aan dat je zelf ook puber bent geweest en weet dat het vervelend is.

Toon empathie en zeg dat je het begrijpt dat je zoon of dochter chagrijnig is, maar dat je graag wilt hebben om hem of haar weer op te vrolijken.

4. Snacks, snacks, snacks

Werkt al het bovenstaande niet? Dan is er mogelijk nog een oplossing: SNACKS. We worden er zelf ook vrolijk van als alles even tegenzit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.