Redactie
Redactie Mentale gezondheid 2 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Vriendjes maken: zo ontstaan vriendschappen op elke leeftijd

Je kind blij zien spelen met een ander kindje, maakt jou de meeste trotste moeder die er is. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij kinderen, vriendjes maken?

Dat hangt allemaal van de leeftijd af, zo speelt een dreumes eigenlijk nog niet echt samen met andere kindjes en heeft een kleuter echt wel voorkeur voor vriendjes.

Vriendschappen tussen kids van 3 tot 6 jaar

Peuters en kleuters leren elkaar kennen op de basisschool en daar maken ze ‘vriendjes’. Voor deze leeftijd houdt dat in dat vriendjes leuk zijn op een bepaald moment, maar even later alweer ‘afgeschreven’ kunnen zijn. Het zijn kortstondige vriendschappen, zo kan een onbekend kindje in de speeltuin al een vriendje zijn voor even en is je kind hem of haar later alweer uit het oog verloren. Op deze leeftijd doen kids het liefst wat ze zelf willen en leuk vinden, doet iemand mee dan is dat een vriend. Zo niet, dan is de vriendschap snel bekoeld.

Vriendschappen tussen kids van 5 tot 9 jaar

Kinderen op deze leeftijd begrijpen en voelen beter aan dat een vriendschap meer is dan alleen samen spelen. Ook spelen normen en waarden meer een rol bij het ontstaan van vriendschappen: je kind zal sneller naar een ander kindje toe trekken als hij zich qua gedrag in de ander herkent. Empathie naar andere kinderen gaat meer een rol spelen en kids willen zich graag geaccepteerd voelen door de ander. Vriendschappen op deze leeftijd zijn sterk en vriendjes zullen elkaar altijd opzoeken.

Vriendschappen tussen kids van 7 tot 12 jaar

Op deze leeftijd spelen kinderen graag met elkaar, of sporten of andere bezigheden. Ze beginnen elkaar te vertrouwen, al is dit nog niet heel sterk. Mocht een kind iets gedaan hebben dat in de ogen van de ander niet lief was, dan kan de vriendschap ook zo weer verbroken worden. Kids op deze leeftijd doen wel meer voor elkaar, zoals een plek vrijhouden in de klas. Rond de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, hebben ze steeds meer het gevoel elkaar nodig te hebben.

Vriendschappen tussen kids vanaf 13 jaar

De vriendschappelijke band tussen kids op deze leeftijd wordt steeds sterker, er is vertrouwen en geheimen worden gedeeld. Kids ondernemen samen dingen en worden misschien wel vrienden voor altijd.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Is je kind verlegen? Zo help je jouw kind vriendjes te maken!

Bron: Psychology Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.