Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 12 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Vraagt je kind naar het gebied ‘down under’? Dit is wat je hem erover kunt leren

Als je kleine kids in huis hebt lopen, is de kans groot dat als je naar het toilet (of douche) gaat je de kids op sleeptouw neemt, die toevallig een iets ander begrip hebben van de behoefte aan privacy dan jij. Al snel komen er dan vragen over geslachtsdelen, wij vertellen je hoe je daar het beste over praat.

Als je body positivity wilt aanmoedigen bij je kids en niet wil dat ze denken dat naakte lichamen schandelijk zijn, is het belangrijk dat je open bent. Er gaat een moment komen dat je kids vragen gaan stellen en het kan best zijn dat je op sommige vragen geen antwoord klaar hebt.

Zo praat je over geslachtsdelen

Dit is hoe je ervoor zorgt dat ze een gezonde relatie over hun lichaam ontwikkelen:

1. Wees eerlijk

Experts lijken het erover eens dat het de beste manier is om je kids vanaf het begin de juiste namen voor private parts te leren. Hoewel het misschien wat gek voelt om over je vagina of over de penis van je zoon te praten, is het toch het beste om het onderwerp als volkomen normaal en feitelijk te behandelen. Eenvoudig en duidelijk zijn zal je kids helpen hun lichaam beter te begrijpen. Je kunt ook uitleggen dat hun lichaam zal veranderen naarmate ze ouder worden en laat hen weten dat ze je altijd alles kunnen vragen.

2. Wees je bewust van negatieve body talk

Kids kunnen goudeerlijk zijn. Zo ook over je zachte buik. Waar je je eerst misschien een soort van beledigd voelt, moet je de negatieve gedachten van je af duwen wanneer je kids je dit vertellen als ze je knuffelen. Als we willen dat onze kids zich goed voelen over hun eigen lichaam – ongeacht de vorm en grootte – dan moeten wij zelf op zijn minst hetzelfde doen. Dat betekent dat je je lichaam niet voor je kids hoeft te bekritiseren en vervolgens moet praten over hoe je er graag uit zou willen zien.

https://www.jmouders.nl/8-manieren-om-je-kind-een-positief-zelfbeeld-aan-te-leren/

3. Gebruik leermomenten

Het advies is om je niet in te houden als het gaat om het praten over het menselijk lichaam met je kids. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en ze zullen vragen aan jou stellen waar jij vervolgens antwoord op moet hebben. Als je kleintje vraagt naar je tampons, is het dé kans om hem te onderwijzen. Je hoeft het echt niet direct in geuren en kleuren uit te leggen, een korte doorloop over wat menstruatie is en hoe tampons daarbij helpen, zal genoeg zijn. Houd het simpel en vermijd het verzinnen van een verhaal. Hoe eerlijker en opener je erover kunt zijn, hoe positiever ze zich over hun eigen lichaam gaan voelen. Daarnaast zullen je kids ook begrijpen dat wanneer ze ouder zijn, ze weten dat ze naar je toe kunnen komen met persoonlijke vragen over hun lichaam.

4. Geen paniek wanneer ze vragen stellen

Het is belangrijk om niet in paniek te raken wanneer je kids bezig zijn met hun private parts. Als je merkt dat je kind ‘doktertje’ speelt, of andermans lichaam inspecteert, vraag dan of ‘ie even bij je komt, praat over privacy en wat voor regels er zijn.

13x hilarische uitspraken van kinderen over hun ouders geslachtsdelen

5. Doe wat voor iedereen comfortabel voelt

Sommige gezinnen zijn heel erg op hun privacy gesteld als het gaat om douchen en aankleden, terwijl anderen weer meer op hun gemak zijn door naakt onder elkaar te zijn. Naarmate kinderen ouder worden, zijn ze geneigd zich meer bewust te worden van hun naakte lichamen en kunnen ze verzoeken om zich privé om te kleden en te toiletteren. Dat kan ook betekenen dat ze meer waardering hebben voor jouw privacy. Als het om privacy gaat, laat je dus leiden door je kids.

9x zo leer jij je kind lichamelijke grenzen aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.