Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoedstijlen 14 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Is je kind chagrijnig? Op deze manieren krijg je hem weer aan het lachen

Is je zoon of dochter chagrijnig? Komt er alleen maar gemopper uit en kan er geen lachje vanaf? Iedereen heeft natuurlijk weleens z’n dag niet en dat is ook echt niet erg. Maar als je er iets aan wil doen dan is het met deze zeven tips zo weer over.

Chagrijnig kind

Zo is het binnen no-time weer gezellig in huis.

1. Doe eens gek

Elke dag pindakaas op je brood en altijd dezelfde route naar school. Ook kinderen kunnen last hebben van sleur. Probeer het daarom eens iets anders aan te pakken. Zeg eens ‘ja’ tegen iets dat normaal niet mag, zoals tien minuten televisie kijken direct na school of een extra koekje bij de limonade. Of kies eens een andere route als je je kinderen naar school brengt. Een kleine verandering kan al wonderen doen.

2. ‘Wat ben ik blij met jou!’

Wanneer je kind een dwarse periode heeft is het belangrijk positieve dingen te benadrukken. Laat je kind weten hoe fijn je het vindt dat hij na het eten even met jou komt knuffelen. Het waarderen en belonen van goed gedrag kan ervoor zorgen dat hij het gedrag vaker zal uitvoeren. Geldt trouwens ook voor je partner, want wie houdt er niet van complimentjes?

‘If you’re moody, shake your booty’ en andere tips om je chagrijnige puber op te vrolijken

3. Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand

Kinderen spiegelen hun omgeving. Denk eens goed na of er misschien in de omgeving factoren zijn die je kind stress bezorgen of chagrijnig maken. Komt papa regelmatig chagrijnig thuis of heb jij stress door alles wat je nog moet doen; grote kans dat je kind hierop onbewust reageert met negatief gedrag. Dus tover een glimlach op je gezicht en zorg dat het gezellig is thuis.

4. Toon begrip

Niets is vervelender dan niet begrepen te worden. Toon begrip voor je chagrijnige kind, hoe moeilijk dat ook is. Probeer je kind zo goed mogelijk te helpen en niet boos te worden. ‘Ik begrijp dat je niet op wil staan, maar mama heeft het ontbijt al voor je klaar gezet’. Vergeet niet af en toe met je kind te praten, misschien kun je er op die manier achter komen wat er dwars zit.

5. Maak van opstaan een spelletje

Veel kinderen zijn chagrijnig bij het opstaan en naar bed gaan. Door er een spelletje van te maken, zal dit voor je kind een stuk makkelijker worden. Doe bijvoorbeeld een aftelspelletje voordat je ’s ochtends het licht aan doet. Of laat je kind z’n tanden eens poetsen in het donker. Wees creatief of zoek eens op het internet naar wat leuke spelletjes. Ook tijdens het eten kunnen dit soort spelletjes de sfeer een stuk beter maken.

6. Neem een huisdier

Een kat, hond, konijn of desnoods een goudvis; een dier is een maatje voor je kind die geen kritiek heeft en altijd voor hem klaar staat. Hoe fijn is het om thuis te kunnen komen en te zeggen: ‘Rakker, school was stom!’. Met als enige reactie gekwispel of gemiauw.

7. Raadpleeg een deskundige

Wanneer echt niets helpt en je kind al maanden niet te genieten is, is het verstandig om uit te zoeken wat er aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekje aan de huisarts te brengen. Deze zal kunnen uitsluiten dat er iets ernstiger aan de hand is. Heb je het idee dat er iets op school speelt, praat dan met de juf of meester.

https://www.jmouders.nl/kind-chagrijnig-uit-school/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.