Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoedadviezen 4 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn zoon vindt geen aansluiting op school, hoe kan ik hem helpen?’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: als je kind geen aansluiting vindt op school.

De vraag

‘Mijn zoon van 7 heeft maar weinig vriendjes en lijkt geen aansluiting te vinden op school. Ook op voetbal waar hij al een tijdje opzit vindt hij geen aansluiting bij de andere jongens. Hij is vaak alleen en speelt bijna nooit met andere kinderen. Ik maak me zorgen over zijn sociale vaardigheden, daarbij wil ik natuurlijk niets liever dan dat hij gelukkig is en leuke vriendjes en vriendinnetjes heeft.’

Advies van de redactie

Natuurlijk vinden jullie dat belangrijk. Je zou graag zien dat je zoon leuke sociale contacten heeft op school en bij zijn sporten. Sommige kinderen hebben hier moeite mee. Het lukt ze niet makkelijk om contacten aan te gaan of te onderhouden.

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

Wanneer een kind daar zelf geen moeite mee heeft en het goed vindt zoals het nu is, kun je als ouders nog zo je best doen en het stimuleren, het zal waarschijnlijk niet veel effect hebben. De vraag is ook of je dat als ouder wel moet doen, ervan uitgaande dat je zoon tevreden is met hoe het nu loopt. Het is heel goed om sociale contacten te stimuleren en hem af en toe subtiel te helpen om een afspraak tot stand te laten komen, maar er te veel druk op uitoefenen of je er te veel mee bemoeien heeft op deze leeftijd weinig zin. Je kunt eens vragen bij sport en op school hoe het daar gaat. Zien de leerkracht en sportbegeleiders zorgelijke dingen? Of zien zij gewoon een kind dat gewoon meekomt maar niet veel contacten heeft buiten de school en het veld om.

Als je kind het moeilijk vindt dat hij geen aansluiting vindt

Het wordt een ander verhaal als je zoon er (toch) wel moeite mee heeft en hij het zelf graag anders zou zien. Of als hij zich echt terugtrekt en zijn mannetje niet staat in contacten. Het is goed om het hier zo nu en dan met hem over te hebben, want ook al lijkt het dat hij het wel oké vindt zo, dat kan ook schijn zijn. Zonder het hem op te leggen kun je aangeven dat je benieuwd bent of hij zich happy voelt in de contacten die hij al dan niet heeft.

Laat hem weten dat – als dat niet zo is en hij het graag anders zou willen zien – er bijvoorbeeld trainingen zijn die hem kunnen helpen meer vrienden te maken. School of bijvoorbeeld de huisarts weten vast en zeker sociale vaardigheidstrainingen in de buurt die hem wellicht kunnen helpen wat meer aansluiting te vinden. Wie weet ziet hij dat wel zitten als je het voorstelt!

Wat als je kind geen aansluiting vindt bij kinderen op school?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.