Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind geen aansluiting vindt bij kinderen op school?

Het breekt je hart als je ziet, merkt of hoort dat je kind geen aansluiting vindt bij de andere kinderen op school. Terwijl andere kinderen speelafspraken maken, blijft jouw kind alleen achter…

Pijnlijk voor je kind en voor jullie. Met de volgende tips en adviezen zal je mini hopelijk snel wél betrokken worden bij activiteiten en zelfs met een vriendje thuiskomen om de middag mee te spelen.

Wat als je kind geen aansluiting vindt?

De volgende dingen kun je doen om je kind te helpen.

1. Waar ligt het aan?

Probeer uit te vinden waardoor het kan komen dat je kind niet bij de groep betrokken wordt. Gedraagt hij zich anders dan de rest, is hij stil en teruggetrokken, heeft hij andere interesses dan klasgenoten, is hij onzeker of introvert, zit hij op een ander niveau? Dit zijn dingen die je met je partner kan bespreken, maar ook met familieleden, vrienden die dichtbij staan of de leraar voor de klas.

2. Praat erover met je kind

Misschien durft hij niet te vragen of hij mee mag spelen of heeft hij iets vervelends meegemaakt in de klas. Bedenk samen oplossingen voor situaties zodat hij toch de kans krijgt om mee te spelen. En leer hem hoe hij kan vragen of hij mee mag spelen of hoe hij iemand uitnodigt voor een playdate bij hem thuis.

3. Maak een lijstje met potentiële vrienden

Er zijn vast kinderen in de klas die je kind aardig vindt, maar die hij misschien niet durft te benaderen. Maak samen met je kind een lijstje en een plan om een van die kinderen eens te vragen om samen te spelen.

4. Betrek de juf of meester erbij

Jij kan niet zien wat er in de klas gebeurt, dus het kan handig zijn om de leraar op de hoogte te brengen van jullie probleem en om samen een plan te maken om vriendschappen te creëren voor je kind.

5. Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Misschien is je kind onzeker, heeft het weinig zelfvertrouwen. Vergroot dit, bijvoorbeeld via een cursus of ga er zelf flink mee aan de slag. Hierdoor voelt je kind zich zekerder bij anderen en staat het sterk in z’n schoenen.

6. Laat je kind met andere kinderen spelen

Bijvoorbeeld met neefjes en nichtjes, buurkindjes, kinderen van vrienden: hierdoor zal je kind ook zelfvertrouwen krijgen en zich geliefd voelen. Ook leert hij zo om te gaan met anderen waar hij in de klas weer profijt van zal hebben.

Kan het zelfvertrouwen van je kind een boost gebruiken? Zo doe je dat!

Bron: huffingtonpost.ca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.