Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 5 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Eerste hulp bij acne: handige tips voor het verzorgen van de huid

In de puberteit krijgen veel jongeren last van acne. Ondanks dat het onschuldig is kan het vervelend zijn en kan je kind er erg onzeker door worden. Wat kun je het beste doen als je kind acne heeft en hoe kun je de acne huid het beste verzorgen? Wij hebben hieronder wat handige tips voor je klaarstaan.

Wist je dat maar liefst 85 procent van de pubers en jongvolwassenen een vorm van acne heeft? Meisjes krijgen als ze tussen de veertien en achttien zijn last van acne. De meeste jongens hebben er last van tussen hun zestiende en negentiende.

Hoe ontstaat acne?

Acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Deze puistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam. Deze schommelingen vinden vooral plaats in de puberteit en rond de menstruatie. Wanneer je last hebt van hormonale schommelingen maakt het lichaam veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt waardoor er mee-eters ontstaan. De huid kan vervolgens gaan ontsteken en zo ontstaat acne.

Diverse plekken acne

Wanneer je aan acne denkt, dan denk je vooral aan acne in het gezicht. Maar wist je ook dat acne op andere plekken voor kan komen? Je kan acne krijgen in alle gebieden waar zich veel talgklieren bevinden. Denk aan plekken als de hals, nek, borst, schouders, billen, bovenarmen en rug. Meisjes krijgen het vooral in het gezicht en in de hals. Jongens krijgen de jeugdpuistjes niet alleen in het gezicht, maar ook vaak in de nek, hals, schouders, borst en bovenrug.

Weghalen of niet?

Ook al is de verleiding heel groot om puistjes uit te knijpen, je kunt het beter niet doen. Vaak raakt de boel dan alleen maar meer ontstoken en krijg je er meer last van. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Wanneer je zoon of dochter eraan blijft zitten vergroot het de kans op littekens. Wil je kind echt die nare witte punt weg hebben? Zorg dan dat je kind schone handen heeft, dan de huid ontsmet met wat ontsmettingsmiddel en eerst een gaatje met een steriele naald prikt in de puist. In plaats van in de puist te knijpen kun je de huid beter een beetje opentrekken. De talg komt dan vaak vanzelf door het gaatje naar buiten. Op deze manier verklein je de kans op ontstekingen en littekens.

Tips voor het verzorgen van de acne huid

1. Milde producten 
Laat je kind in de ochtend en in de avond de huid reinigen met milde reinigingsproducten. Ga voor producten op basis van water. Producten op basis van alcohol zullen de huid alleen maar meer uitdrogen, irriteren en de talgproductie vergroten.

2. Vermijd make-up
Gebruikt je dochter make-up? Het beste is het om dit niet te doen. Door make-up producten kan de huid meer verstopt raken. Als ze toch make-up wil gebruiken, kan ze het beste kiezen voor make-up die geschikt is voor een vette huid. Ook moet ze haar gezicht goed schoonmaken voordat ze naar bed gaat. Gebruik hiervoor een make-up remover op basis van water en maak de huid daarna nog extra schoon met een mild reinigingsproduct, zoals een reinigingsgel.

3. Schone kussensloop
De makkelijkste tip voor het verzorgen van de acne huid? Verschoon het kussensloop van je kind vaak. Nog beter: elke dag.  Wanneer het vuil van het gezicht zich op het kussensloop ophoopt, wordt dat een infectiebron en kan de acne erger worden.

4. Geen synthetische kleding
Heeft je kind acne op de rug, armen, billen of andere plekken die onder kleding zitten, dan is het fijn om luchtige kleding te dragen. Synthetische kleding is geen ademende stof en hierdoor kan de huid gaan broeien en kan de acne erger worden.

5. Gebruik SPF bij zonnige dagen
Een beetje zon kan goed zijn voor de acne huid, maar zon met mate. Zorg dat je kind wel altijd een SPF in factor 30 op waterbasis gebruikt. Zo’n crème beschermt de acne huid tegen beschadiging en pigmentverkleuring.

6. Gezond leven
Bij een gezond leven hoort veel slaap en weinig stress. Laat je kind zoveel mogelijk slapen, dit kan gunstig zijn voor de huid. Minder stress ervaren kan in de puberteit moeilijk zijn, maar toch is het het proberen waard. Geef je kind daarnaast zoveel mogelijk gezond eten: laat het niet teveel vet en suiker eten. Hierdoor kan de talgproductie namelijk toenemen en dat wil je zien te voorkomen.

6x tekenen dat de puberteit bij je kind écht is begonnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.