Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 15 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wil jouw dochter make-up dragen? Tips en tricks om dit te bespreken

Bij veel tienermeisjes komt vroeg of laat het moment dat ze make-up willen gaan dragen. Daar kunnen jullie als ouders een bepaalde mening over hebben. Bijvoorbeeld over wat er gepast is op haar leeftijd. Dit zijn tips om mee te nemen als jouw dochter make-up wil dragen.

De een gebruikt alleen wat mascara, de ander gaat voor glamour. Hoe dan ook is make-up voor veel vrouwen en meisjes een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse beautyroutine. Toch kan het zijn dat je jouw dochter nog te jong vindt, of dat je het onnodig vindt dat ze met een donkere smokey eye naar school gaat. Dan is het tijd om dit samen te bespreken.

Wat als je dochter make-up wil dragen

Deze tips en tricks zijn goed om in je achterhoofd te houden als je dochter make-up wil dragen.

1. Leg het belang van hygiëne en gezichtsreiniging uit

Wat er op het gezicht gesmeerd wordt, moet er natuurlijk ook weer af. Als jouw dochter make-up wilt dragen, is het goed als ze dit ook meteen meekrijgt. Leg haar dus ook meteen de routine uit die ze ‘s avonds kan gebruiken om haar make-up te verwijderen. Zelfs al is het alleen een beetje mascara, oogpotlood of lipgloss. Vroeg geleerd is oud gedaan. Denk op het gebied van reinigen ook aan het schoonmaken van de make-up kwasten.

2. Communiceer met elkaar in plaats van het meteen te verbieden

Met open communicatie bereik je een hoop. Als je liever niet hebt dat jouw dochter al make-up gebruikt, kun je dit met elkaar bespreken. Desnoods kom je tot een compromis dat ze bijvoorbeeld wel nagellak mag gebruiken. Zelfs het dragen van een beetje lipgloss zorgt ervoor dat een puber zich zelfstandiger kan voelen in zijn of haar keuzes. En een gevoel krijgt zichzelf te kunnen uiten.

3. Stel regels op

Zoals eerder genoemd, kun je samen afspraken maken. Zo stel je duidelijke regels op waar zij zich vrijer door voelt, maar jij ook genoeg controle hebt. Mag ze bijvoorbeeld elke dag make-up dragen? Mag ze make-up dragen naar school of alleen naar een feestje? Met zulke afspraken is het duidelijk wat er van haar verwacht wordt. Als ze de regels overtreedt en stiekem meer make-up draagt dan van jou mag, kun je hier ook adequaat op reageren.

4. Geef haar een budget 

Laat haar alleen aanschaffen wat ze van haar budget kan kopen. Bij de drogisterijen zijn er voldoende leuke budget cosmeticamerken verkrijgbaar. Deze zijn prima betaalbaar van wat zakgeld. Zo leert jouw dochter hiermee ook meteen weer de waarde van geld en eventueel sparen voor een duurder item.

5. Begin langzaam

Bouw het naar jouw inschatting langzaam op. Laat haar eerst beginnen met lippenbalsem of een transparante lipgloss om haar later over te laten stappen op gekleurde lipproducten. Hetzelfde kun je doen bij andere make-upproducten. Laat haar in het begin bijvoorbeeld enkel een beetje mascara gebruik en later eventueel oogschaduw en eyeliner.

https://www.jmouders.nl/bewezen-je-geeft-meer-uit-aan-je-dochter-dan-aan-je-zoon/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.