Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 15 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

7x ouderwetse vaardigheden die je jouw kind écht nog wil leren

Onze kinderen groeien op in de digitale wereld. Hier zitten veel leuke kanten aan, maar er zijn ook dingen die ze hierdoor niet meer leren. Ouderwetse vaardigheden die eigenlijk toch wel erg handig zijn voor je kind. Kaartlezen of netjes schrijven bijvoorbeeld!

Wij proberen mee te gaan met onze tijd, hoewel we lang niet altijd de nieuwste TikTok trends kunnen bijhouden. Maar wat leer jij je kind eigen over jouw eigen jeugd? Sommige vaardigheden die voor jou vanzelfsprekend zijn, leert je kind namelijk helemaal niet meer.

Ouderwetse vaardigheden om je kind te leren

Welke van deze dingen ga jij als eerste aan je kind leren?

1. Dingen face-to-face zeggen

De communicatie van onze kinderen speelt zich vooral online af. Sterker nog, liefdes worden verklaard in privé berichtjes op Instagram, en ruzies worden ‘uitgepraat’ via WhatsApp. Niet zonder risico, want woorden komen beter over als ze persoonlijk worden gezegd. Bovendien zal je kind later toch ook in situaties komen waarbij hij leuke en minder leuke gesprekken face-to-face zal moeten voeren. Belangrijk om te leren dus.

2. Kaartlezen

Super handig natuurlijk al die navigatiesystemen die je tegenwoordig op iedere mobiele telefoon hebt. Toch kun je in een situatie belanden waarin je niet over navigatie beschikt en wél de weg moet vinden. Dan is het best handig als dat kan door ouderwets op een kaart te kijken of als je weet hoe een kompas werkt. Bovendien is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht.

3. Netjes schrijven

Is jouw handschrift al niet meer zo netjes sinds je vooral typt? Het handschrift van veel middelbare scholieren is amper leesbaar. Niet zo gek, de meeste pubers typen liever dan dat ze schrijven. Bovendien wordt er op de meeste middelbare scholen niet of nauwelijks aandacht besteed aan netjes schrijven. Terwijl het hebben van een goed leesbaar handschrift toch behoorlijk handig is.

4. Brieven of kaarten schrijven

Wat is er leuker dan een echte verjaardagskaart of liefdesbrief ontvangen? Zo’n handgeschreven envelop met een postzegel, weet je nog, die opeens op de mat ligt. Daar kan geen digitaal bericht tegenop. Leer je kind dus hoe je brieven en kaartjes schrijft. Daar zal je zoon of dochter in de toekomst nog heel wat mensen blij mee maken.

5. Offline informatie opzoeken

Onze kinderen kunnen geen werkstuk of spreekbeurt meer maken zonder hulp van internet. En laten we eerlijk zijn, ook wij zoeken tegenwoordig alles op via Google. Toch is het soms ook handig om te weten hoe je dingen offline opzoekt. In een woordenboek of encyclopedie bijvoorbeeld. Gewoon zoals vroeger iedereen het deed.

6. Leven zonder internet

Veel kinderen weten niet meer wat het is om zich te vervelen. Hebben ze niets te doen, dan grijpen ze naar hun telefoon of gaan ze gamen. Terwijl wij al eerder schreven dat vervelen heel goed is voor kinderen. Het dwingt ze om zelf iets te bedenken en creatief te zijn. Genoeg redenen dus om je kind af en toe verplicht zijn telefoon uit te laten zetten of de spelcomputer een paar dagen op te bergen. Ze zullen eerst flink balen, maar al snel ontdekken dat er ook genoeg te beleven valt zonder internet.

Zo minimaliseer jij de schermtijd van de kids (zonder ruzie te krijgen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.