Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 14 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo minimaliseer jij de schermtijd van de kids (zonder ruzie te krijgen)

Je maakt je als ouder misschien weleens ook schuldig aan te lang gestaar naar je telefoonscherm, maar ook je kinderen wil je misschien behoeden voor vierkante ogen. Maar het afnemen van iPad of smartphone gaat wellicht niet altijd zonder strijd.

Met deze elf tips minimaliseer jij de schermtijd van je kids en gaat zonder ruzie dat beeldscherm even weg.

Schermtijd minimaliseren

1. Kijk mee

Als je vindt dat je kind wel weer genoeg schermtijd heeft gehad voor de dag, kijk dan even mee wat hij of zij aan het doen is. Daal even af naar de wereld van je kind en kijk mee hoe het spelletje wordt afgemaakt of welk televisieprogramma er wordt gekeken.

2. Stel vragen

Stel in het vervolg daarvan vragen. ‘Wat kijk je’ of ‘wie is dat?’. Kinderen vinden het heerlijk om de aandacht van hun ouders te hebben. Vraag in welk level je zoon of dochter zit. Als ze geen antwoord geven omdat ze zo in het beeldscherm opgaan, geef dan niet op. Ga naast ze zitten en stel een nieuwe vraag.

3. Terug in de realiteit

Om de schermtijd niet te abrupt af te kappen, is het handig om je kind mee te nemen naar de realiteit. Zeg dat het tijd is om te eten of in bad te gaan. Geef je kind een minuutje om dit te laten bezinken, dan zal het misschien zelf de televisie uitzetten of het apparaat wegleggen. Zorg voor een geleidelijke overgang naar de ‘echte wereld’, zonder het scherm uit handen te trekken.

4. Geef het goede voorbeeld

Je herkent dit vast wel: je wilt even snel iets opzoeken maar 30 minuten later vind je jezelf scrollend langs een social media platform terug. Wees je bewust dat jij het goede voorbeeld moet geven.

5. Kijk elkaar aan

Als je een gesprek voert met een telefoon of ander scherm in je hand, zorg dan dat je kind of partner aankijkt. Niks is zo vervelend als communiceren met iemand die naar een scherm tuurt in plaats van je aan te kijken. Geef hier dus ook het goede voorbeeld.

6. Maak afspraken

De grenzen die je nu stelt, helpen ook als je kinderen ouder worden. Maak dus afspraken als je telefoons niet op tafel wilt hebben tijdens het avondeten, over schermtijd na een bepaalde tijd, televisies die op de achtergrond aanstaan en en of telefoons uit de slaapkamer blijven ‘s nachts.

Het RIVM meldt dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Een goede reden om die schermen uit de slaapkamer te weren.

7. Belangrijke taken

Bespreek met je partner wat jullie belangrijk vinden voor je kind(eren). Willen jullie dat je zoon zijn eigen bed opmaakt en huiswerk prioriteit geeft? Moet het huisdier nog eten krijgen? Spreek dan af dat je kind eerst zijn of haar belangrijke taken doet, en dat schermtijd daarna pas komt.

8. Ga offline

Onderneem ook offline activiteiten met je kinderen. Doe eens spelletjes in het weekend, ga naar het bos, neem je kinderen mee naar de bibliotheek en laat ze boeken uitkiezen en lezen. Beeldschermen en smartphones zullen niet meer verdwijnen in deze maatschappij maar laat je kinderen zien dat er offline ook genoeg ontspanning te vinden is. Ook leuk: begin aan een grote legpuzzel met het gezin, waar je elke dag een half uurtje aan kunt werken samen.

9. Schermtijd is extra tijd

In navolging daarvan is het goed om je kinderen bewust te maken dat schermtijd als ‘extra tijd’ besteed kan worden op een dag. Het is dus tijd die ze doorbrengen naast andere dingen die ze op dag doen, zoals buitenspelen en huiswerk maken.

10. Los verveling niet op met scherm

Zorg dat schermtijd geen tijd wordt om verveling op te lossen. Voorzie je kinderen van een berg speelgoed als je zelf je handen vrij wilt hebben, maar leer ze ook een boek te pakken of zich gewoon letterlijk te vervelen. Je vervelen is namelijk helemaal niet zo slecht voor je, en dat is een mooie les in de opvoeding van je kinderen. Die smartphone of tablet is niet altijd de oplossing.

11. App-limieten

Is het toch tijd voor drastische maatregelen? Veel smartphones en tablets hebben tegenwoordig zelf een functie waarmee je app-limieten kan instellen. Je kunt hiermee een tijdsperiode instellen waarin apps automatisch vergrendeld worden in bepaalde tijdsvakken of instellen dat een app maximaal 2 uur te gebruiken is op een dag.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PsychogoedMotherlyGrownhub

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.