Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Vrije Tijd 13 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: op deze leeftijd zouden kinderen zelf mee kunnen betalen aan de vakantie

Heel gezellig zo’n familievakantie maar vanaf wanneer is het eigenlijk gebruikelijk dat jullie als ouders niet alleen meer opdraaien voor de kosten? Vanaf wanneer laat je je kind een beetje meebetalen aan zijn of haar eigen kosten? Gebeurt dat zodra zoon of dochter een bijbaantje heeft?

Volgens een enquête, dat het financiële Amerikaanse bedrijf Bankrate uitvoerde, blijkt dat over het algemeen gedacht wordt dat er vanaf twintig jaar oud meebetaald kan worden aan vakanties.

Kinderen meebetalen aan de vakantie, wanneer?

Frictie tussen onafhankelijkheid kind en sparen voor pensioen

‘De levensweg naar onafhankelijkheid is de afgelopen jaren veranderd. Dit komt door het zogeheten helicopter ouderschap en het feit dat jongeren tegenwoordig langer door studeren. Dit zorgt ervoor dat de jongeren langer financieel afhankelijk zijn van hun ouders’, beschrijft Bankrate in een rapport over de uitkomsten van de enquête. ‘Maar de data van dit onderzoek laat ook een alarmerende trend zien: vijftig procent van de Amerikanen geven aan dat ze hun spaarpotje voor hun pensioen hebben gebruikt – of nog steeds gebruiken – om hun kinderen financieel te ondersteunen.

Voor de enquete werden 2553 volwassenen ondervraagd. Bij deze groep zaten er ook 890 volwassenen met minstens één kind dat achttien jaar of ouder is. De vragen gingen specifiek over geld en leeftijd. Zo werd er gekeken vanaf welke leeftijd kinderen zelf de abonnementskosten voor hun mobieltje moesten betalen, kostgeld/huur en reiskosten en overige kosten moesten betalen. Bij al deze genoemde kosten, gaven de respondenten aan dat ze twintig jaar een acceptabele leeftijd vonden om een kind hiervoor te laten meebetalen of de kosten zelf te laten betalen.

Zo kun je het zelf aanpakken

Dus wat kun je als ouder doen om dit mee te geven in de financiële opvoeding en om goed de regels aan te geven? Dr. Laura Debney, een psychiater gespecialiseerd op het gebied van interpersoonlijke relaties, vertelde aan Bankrate: ‘Je moet eerst kiezen wat er het makkelijkst voor jou werkt en dat dan als regels voorleggen aan je kind. Wees hier helder en eerlijk in. Luister vervolgens naar wat je kind erover te zeggen heeft. Misschien staat hij of zij er anders in en is er dan een compromis te bereiken. Neem de dingen die beide kanten willen en nodig hebben en kom tot een plan dat voor jullie allemaal werkt. Zo voorkom je dat er nare gevoelens ontstaan, die uiteindelijk het vakantiegevoel in de weg zitten.’

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Real Simple

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.