Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 13 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat is verantwoord schermgebruik voor uw kind? De Nationale DenkTank geeft antwoord

Het onderzoek van de Nationale DenkTank is weer afgerond en dit jaar geven zij ons antwoord op de vraag ‘Wat is verantwoord schermgebruik voor uw kind?’.

De Nationale DenkTank is een stichting die elk jaar twintig jonge academici met verschillende studieachtergronden bij elkaar brengt om een maatschappelijk probleem te lijf te gaan. Het afgelopen jaar was het de vraag ‘Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?’. Zij schreven naar aanleiding van hun bevindingen dit artikel.

Wat is verantwoord schermgebruik voor uw kind?

Een leven met smartphone is niet meer weg te denken in de wereld van een kind. Dat laat onverlet dat onbegrensde schermtijd ook zo zijn nadelen heeft. De cijfers zijn veelzeggend: inmiddels zegt 30% van de jongeren concentratieproblemen te ondervinden, 41% slaapproblemen en 35% slechtere schoolprestaties door het gebruik van sociale media. Deze alarmerende cijfers lijken een immer stijgende lijn te vertonen: 31% van de jongeren is zelfs altijd online – gedurende de hele dag. Welke adviezen en regels kun je als ouder aan je kind geven wat betreft het gebruik van hun smartphone, PlayStation of laptop?

Veel onduidelijkheid

Met de Nationale DenkTank hebben we digitale problematiek onder jongeren geanalyseerd middels interviews met experts, stichtingen en ervaringsdeskundigen. Toen wij voor onderzoek langsgingen bij scholen, viel ons direct op hoe scholieren tegenwoordig gebogen over hun smartphone het schoolplein op lopen, de lessen in en uit gaan, en na de laatste schoolbel gebogen het schoolplein aflopen.

Uit interviews met hen viel ons tevens het gemak op waarin ze vertelden verslaafd te zijn. Op veel scholen is er op dit moment ook nog steeds geen schoolbreed beleid rondom mobieltjesgebruik in de klas, waarin per docent wordt bepaald of wel of niet mobieltjes worden gebruik in de klas, wat kan leiden tot verwarring onder de leerlingen.

Ook ouders zijn vaak niet goed op de hoogte hoeveel en wanneer schermtijd eigenlijk verantwoord is. De situaties zijn herkenbaar: het is etenstijd, maar je kind vertikt het om te komen want het spel is nog niet klaar. Je kind huilt in een restaurant dus je brengt het tot rust door het achter de Ipad te zetten. Situaties zoals deze kunnen leiden tot ruzies thuis of de relatie juist vervlakken.

De verantwoordelijkheid niet bij de kinderen leggen

In tegenstelling tot de huidige maatschappelijke geluiden die juist de individuele verantwoordelijkheid benadrukken, vinden wij dat de verantwoordelijkheid voor praktijken rondom verantwoorde schermtijd niet primair bij de kinderen zelf zou moet liggen. De verslavende elementen die zijn ingebouwd in applicaties en media op je smartphone leiden namelijk rap tot een verlies van zelfcontrole bij de jonge gebruiker.

Hoe realistisch is het om van jongeren zelf te verwachten dat zij minderen op hun geliefde Insta? Het is bijna als afvallen met een trillend koekje in je zak. Wij geloven daarom dat ouders een belangrijke rol hebben om hun kinderen effectief te begeleiden bij de navigatie van hun kinderen door de digitale jungle.

Het advies voor verantwoord schermgebruik

Ons advies aan ouders is drievoudig:

  1. Maak van borstvoeden en gezamenlijk eten weer persoonlijke momenten met je kinderen. Laat tijdens deze momenten de smartphone daarom achterwege
  2. De 20-20-2 regel: moedig je kind aan om na 20 minuten dichtbij achter het scherm, een pauze van 20 seconden te nemen waarbij het even in de verte kan turen. De 2 staat voor minstens 2 uur per dag naar buiten
  3. Als laatste raden we je kind aan om 1,5 uur voor het slapengaan de schermen neer te leggen, en de smartphone niet in de slaapkamer te houden. Op deze manieren kunt u als ouder uw kind bewuste begeleiding bieden bij het opgroeien in een digitale wereld.

Geschreven door: Karima Hazzouti, MSc. Health and Life Sciences & Jeffrie Buckle, Arts in opleiding tot specialist, Maatschappij en Gezondheid – Deelnemers Nationale DenkTank 2019.

Meer informatie over de Nationale DenkTank en de volledige eindrapporten vind je op hun website.

Bron: Nationale DenkTank

Meer lezen over schermgebruik:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.