Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 12 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Schermen uit en naar buiten: 5 redenen waarom naar buiten gaan zo belangrijk is voor kinderen

Een eenvoudige manier om de je kind gezond en succesvol op te laten groeien, is door zoveel mogelijke vrije tijd in de buitenlucht aan te moedigen. Buiten zijn stelt kinderen in staat om oefeningen met zowel hun geest als hun lichaam te doen. Het is goed voor de motorische, sensorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van je kind.

Wat is er nou lekkerder dan een adempauze nemen omgeven door de natuur? Even alle drukte van het leven laten voor wat het is. En misschien wel de belangrijkste reden om je kind zoveel mogelijk naar buiten te laten gaan: het is hartstikke leuk. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je, kijk maar naar onderstaande punten:

1. Het tegengif voor schermen

We leven in een tijd waarbij kinderen veel met schermen bezig zijn, daar kunnen we niet omheen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de tijd die je buiten in de natuur doorbrengt, positief effect kan hebben op de negatieve impact van binnen op schermen zitten. Een ander onderzoeksrapport bevestigt dit, en zegt dat de combinatie van buiten én op je scherm tijd doorbrengen misschien wel optimaal is om te leren.

2. Fantasievol spelen

Let eens op wat er gebeurt als je je kinderen naar buiten ‘stuurt’ zonder speelgoed of instructies. Je zult zien dat ze heel gauw leuk zullen spelen. Alle natuurlijke elementen leveren al speelgoed genoeg op. Buiten spelen biedt kinderen de vrijheid om nieuwsgierig, verkennend, avontuurlijk en innovatief bezig te zijn.

Lees ook: Dit zijn de echte redenen waarom kinderen niet (genoeg) buiten spelen

3. Vies worden is goed voor je

We grappen wel dat het goed is voor je kind zijn immuniteit wanneer hij extra vies wordt, maar er zit een kern van waarheid in. Zo blijkt een vroege blootstelling aan ziektekiemen blijvende voordelen te hebben voor de ontwikkeling van een goed immuunsysteem. Daarnaast is het ook goed voor de geestelijke gezondheid, onderzoeken onthullen dat blootstelling aan vuil depressie en angst kan verminderen.

4. Concentratievermogen verbetert

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat buiten zijn het concentratievermogen van kinderen kan verbeteren, ook als ze weer eenmaal terug in huis zijn. Tijd in de natuur heeft dus blijvende voordelen voor hun vermogen om te focussen en te leren. Bovendien heeft zorgt de natuur ervoor dat kinderen worden gestimuleerd en geïnspireerd.

Lees ook: Een groot deel van de Nederlandse kinderen speelt nooit buiten

5. Vermindert stress

Er worden steeds meer en meer onderzoeken gedaan naar de invloed van natuurlijk op onze geestelijke gezondheid. En wat blijkt? We voelen ons rustiger en zijn beter in staat om de stressfactoren van het leven aan te kunnen, nadat we lekker buiten zijn geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.